GRADOVI HEROJI

Homs i Vukovar postat će gradovi prijatelji

19.07.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Vukovar i Homs gradovi su koji će u povijesti ostati zabilježeni po besprimjernoj žrtvi svojih boraca branitelja i brutalnom nasilju oružane sile totalitarnih režima, kazao je Jamal Assad koji već godinama živi u Hrvatskoj

Sirijski grad Homs, koji je proteklih mjeseci bio poprište žestokih sukoba i kao takav postao simbol borbe i otpora sirijskog naroda, i grad Vukovar odmah po stupanju mira u Siriji postat će gradovi prijatelji. Dogovoreno je to tijekom današnjeg posjeta predstavnika Sirijskog nacionalnog vijeća Vukovaru tijekom kojega su razgovarali s čelnicima grada, ali i položili vijence podno spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari.

'Strašno je sve ovo gledati u Vukovaru ali u ono što se dešava u Siriji je još strašnije. Krug oko sirijskog predsjednika Bashara al-Assada je sve suženiji, suradnici ga napuštaju. Taj režim mora pasti, dosta je ubijanja i razaranja', rekao je Jamal Assad koji već godinama živi u Hrvatskoj.

Kaže da Sirijci, koji i danas žive u Hrvatskoj, svaki dan iščekuju vijesti iz domovine strahujući da će dobiti informaciju da je netko od njihovih prijatelja i članova obitelji ubijen ili odveden u nepoznato. Istaknuo je da je na ovaj način uspostavljena suradnja te da će Vukovar i Homs kao i Sirijsko nacionalno vijeće biti most suradnje u budućnosti između dvije države.

Napomenuto je da su Vukovar i Homs gradovi koji će u povijesti ostati zabilježeni po besprimjernoj žrtvi svojih boraca branitelja i brutalnom nasilju oružane sile totalitarnih režima. Oba grada su i mjesto tragičnih i nedužnih žrtava civila, posebno velikog broja djece, žena i starih i nemoćnih osoba.