PRVA BORBENA ZONA

Damaščani masovno bježe iz grada

19.07.2012 u 14:14

Bionic
Reading

Stotine stanovnika Damaska bježale su u četvrtak iz grada pred žestokim sukobima i bombardiranjem pojedinih četvrti u tome gradu, izvijestila je nevladina organizacija, dok vojska poziva stanovnike da napuste borbenu zonu, rekao je za agenciju France Presse sigurnosni izvor u prijestolnici

Sukobi se događaju dan nakon napada na zgradu u kojoj je sjedište nacionalne sigurnosti u Damasku, u kojemu su poginula trojica visokih dužnosnika, među kojima i predsjednikov šogor, nanijevši težak udarac sigurnosnom aparatu režima.

'Borbe iznimne žestine vjerojatno će se nastaviti u idućih 48 sati kako bi se Damask očistio od terorista prije početka ramazana', mjeseca muslimanskog posta koji počinje u petak, rekao je taj izvor. 'Vojska je dosad bila suzdržana u operacijama, ali nakon napada odlučila je uporabiti sve raspoloživo oružje kako bi se obračunala s teroristima', dodao je izvor.

Po tom izvoru, 'vojska je građanima uputila poziv da se udalje iz borbenih zona dok ih teroristi žele iskoristiti kao živi štit'. Po podatcima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH), u nekoliko četvrti 'više stotina ljudi' je napustilo svoj dom.

U srijedu je više od 200 ljudi, većinom civila, ubijeno u sukobima u Siriji, među kojima 38 u Damasku, gdje od nedjelje traju posebno žestoke borbe vojske i pobunjenika, po OSDH-u.

Najmanje je 214 osoba, među kojima 124 civila, 62 vojnika i 28 pobunjenika, poginulo, izvijestila je nevladina organizacija, ne računajući trojicu visokih dužnosnika ubijenih u napadu: zamjenika ministra obrane i šogora predsjednika Bašara al-Asada, Asefa Šavkata, ministra obrane Dauda Radžu i Hasana Turkmanija, zapovjednika kriznog stožera za gušenje pobune.