POVIJESNA ODGOVORNOST

Nikolić: Želim da mi na leđa natovare Kosovo!

19.07.2012 u 13:44

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u četvrtak je u izjavi za beogradske Večernje novosti izrazio spremnost preuzeti na sebe vodeću ulogu u rješavanju pitanja Kosova kazavši kako bi nastavku dijaloga, koji se uz posredovanje Europske unije vodi između pregovaračkih timova Srbije i Kosova, ubuduće trebali nazočiti i predstavnici Ujedinjenih naroda

Nikolić je u razgovoru za taj dnevnik kazao kako jedva čeka formiranje nove srbijanske vlade i da mu ona, ako želi, 'natovari na leđa' kosovsko pitanje te tvrdi da će drage volje preuzeti tu povijesnu odgovornost.

Srbijanski predsjednik također je najavio kako će, bude li vodio rješavanje tog pitanja, okupiti 'sve koji nešto znače u Srbiji', političare, intelektualce, poslovne ljude, crkvene velikodostojnike, kako bi konačno došlo do srbijanskog stajališta, zasnovanog na Ustavu i interesima građana, iza kojeg bi stali svi te da se tek onda može ići na pregovore. Nikolić dodaje kako problem Kosova i njegova veza s članstvom Srbije u EU nije problem samo za jednog čovjeka, stranku ili vladu te da zato uporno poziva na konsenzus.

'Do sada svi pregovori izgledaju kao da je Srbija išla u Bruxelles s nečim se složiti, a da ništa nije odnijela kao svoj zahtjev. Čini se da su sva pitanja imala dvije strane suprotstavljene srbijanskoj. Upravo zato trebalo bi osigurati nazočnost UN-a u narednom krugu (dijaloga između Srbije i Kosova)', kazao je srbijanski predsjednik.

Upitan ima li konkretan plan za Kosovo kada priziva konsenzus, Nikolić je rekao kako je najjače oružje Srbije to što, kako god da se netko obruši na nju i pritisne je, ona neće dopustiti 'da samoproglašena država Kosovo bude član UN' dodajući da je uvjeren kako će pregovori ići lakše ako Srbija u to uvjeri i Prištinu i međunarodnu zajednicu, a posebno one koji na Srbiju vrše pritisak.

Nikolić ističe da je spreman predložiti rješenja koja su već primijenjena navodeći kao jedan od primjera status Nijemaca u Belgiji bez čijeg se parlamenta, kako dodaje, ne mogu donijeti mnoge odluke u Bruxellesu.

Odgovarajući na pitanje može li se Srbija, postavi li se priznanje Kosova i formalno kao uvjet za nastavak puta u EU, okrenuti Rusiji i drugim partnerima, Nikolić je kazao kako orijentacija Srbije uvijek mora biti da građani žive dobro te da je EU prva, ali samo jedna od srbijanskih opcija. 'Točno je da postoji suradnja bez ikakvih uvjeta, ali znam koliko bi nam značilo članstvo u EU. To je ono zbog čega možemo mnogo toga da progutati i odšutjeti, ali ne sve', istaknuo je srbijanski predsjednik.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućoj nasilnoj integraciji sjevera Kosova koju bi poduzela Priština, Nikolić je rekao: 'Ako bi netko silom napao sjever Kosova, zar ne razmišlja da bi Srbija mogla silom vratiti Kosovo?'. 'Tko to odlučuje kad je sila opravdana, a kad nije. Suvremena civilizacija ne bi smjela gledati nasilje nad Srbima na sjeveru', kazao je Nikolić dodajući da je uvjerio sve u međunarodnoj zajednici da bi to bilo besmisleno i da to Srbija ne bi mogla trpjeti. 'UN nije poslao KFOR na Kosovo da osvaja teritoriju', zaključio je.

Dijalog pregovaračkih timova Srbije i Kosova započeo je u ožujku 2011. godine, nakon što je Opća skupština UN-a 9. rujna 2010. jednoglasno prihvatila Rezoluciju o Kosovu, čiji je prijedlog Srbija uskladila s Europskom unijom, a kojom je otvoren put za pregovore Beograda i Prištine o unaprjeđenju međusobnih odnosa.

Posljednji, deveti krug tog dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EU, održan je potkraj veljače, a nastavak dijaloga očekuje se nakon što bude formirana nova srbijanska vlada, što se očekuje tijekom sljedećeg tjedna.