TERORISTIČKI NAPAD U BUGARSKOJ

Šestero poginulih, 30-tak ranjenih u eksploziji izraelskog busa

Bionic
Reading

Šest osoba je poginulo, a više od 30 je ranjeno u eksploziji autobusa koji je prevozio izraelske turiste u zračnoj luci bugarskog grada Burgasa na obali Crnog mora, posljednje su informacije koje prenose svjetski mediji

Mi ne znamo je li to bio teroristički napad. Znamo samo da se dogodila eksplozija", rekao je glasnogovornik izraelskoga ministarstva Paul Hirschson, a prenio BBC.

Bugarski ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov za Reuters je rekao da je riječ o bombi.

"Eksploziju je izazvala bomba u autobusu", rekao je.

Eksplozija se dogodila u autobusu koji je prevozio izraelske turiste u zračnoj luci bugarskog grada Burgasa na obali Crnog mora, izvijestila je bugarska nacionalna televizija.

Dužnosnici zračne luke u Burgasu su rekli da su izraelski turisti stigli letom kompanije Air Via iz Tel Aviva u 16:50 sati. Nakon toga su se ukrcali u autobus koji ih je trebao prevesti u crnomorsko ljetovalište Sunčana plaža.

Među ozlijeđenima su i dvije trudnice i jedna izraelska 11-godišnjakinja, javila je bugarska novinska agencija, a bugarski mediji javljaju kako je među poginulima i lokalni turistički vodič.

Prema izvješćima bugarskih medija u autobusu je bilo oko 40 izraelskih turista. Nakon eksplozije vatra je zahvatila tri autobusa na parkiralištu zračne luke Burgas. Zrakoplovi se nakon incidenta preusmjeravaju u zračnu luku Varna.

Izraelski avioprijevoznik El Al otkazao je let iz Tel Aviva u Sofiju koji je trebao poletjeti u 18 sati po srednjoeuropskome vremenu, a otkazan je i povratni let iz Sofije. Zasad još nema obavijesti što će biti s letovima u četvrtak.

Izraelske službe spašavanja namjeravaju u Burgas poslati avion s medicinskim osobljem koje će liječiti ranjene i poslati tijela poginulih kući, priopćila je izraelska služba Magen David Adom.

Gradonačelnik Burgasa Dimitar Nikolov rekao je da je 171 osoba stigla avionom iz Izraela te da je među putnicima bio i jedan američki i jedan slovenski državljanin.

Gal Malka koja je bila očevidac događaja, za izraelsku je televiziju Channel 2 rekla kako je vidjela jednu osobu kako ulazi u autobus neposredno prije eksplozije, te da je autobus bio pun izraelskih tinejdžera.

Bugarski novinar koji je pola sata poslije stigao na mjesto eksplozije vidio je tri izgorena autobusa. "Stigao sam na aerodrom oko pola sata nakon eksplozije i zatekao sam tri sasvim izgorena autobusa. Ostale su samo metalne šipke", rekao je novinar Dobromir Dovkačarov. "Okolo je bilo mnogo ljudi u šoku. Jedan je muškarac rekao da je vidio tijela bez glave. Drugi su govorili kako su zrakom letjeli dijelovi tijela", dodao je.

Bugarska policija je priopćila da istraga još traje i ne zna se što je uzrok eksplozije, prvoga napada na izraelske državljane u Bugarskoj.

Napadu u Bugarskoj dogodio se na 18. obljetnicu bombaškog napada naglavnu židovsku organizaciju u Argentini, za koji je odgovoran bio Hezbollahov bombaš samoubojica. U tom napadu poginulo je 85 osoba.

Iako još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, izraelski premijer Benjamin Netanyahu smatra da iza svega stoji Iran. 'Iran je odgovoran za teroristički napad u Bugarskoj. Snažno ćemo odgovoriti na iranski teror', kazao je Netanyahu.

'Sve pokazuje da je Iran odgovoran. U proteklih nekoliko mjeseci vidjeli smo pokušaje iranskih napada na Izraelce na Tajlandu, u Indiji, Gruziji, Keniji, Cipru i na drugim mjestima', kazao je Netanyahu

'Točno 18 godina nakon eksplozije u židovskom centru u Argentini, ubojiti iranski terorizam nastavlja pogađati nevine ljude. Ovo je iranski teror koji se širi cijelim svijetom i Izrael će na njega žestoko odgovoriti', rekao je Netanyahu.

Teroristički napad u Bugarskoj

BIJELA KUĆA OSUDILA NAPAD U BUGARSKOJ

Bijela kuća u srijedu je na 'najoštriji mogući način' osudila smrtonosnu eksploziju u Bugarskoj koja je pogodila autobus s izraelskim turistima.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da Sjedinjene Države 'osuđuje takve napade na nevine ljude, a posebice djecu, na najoštriji mogući način.' Carney je dodao da su 'misli i molitve predsjednika Baracka Obame s obiteljima ubijenih i ranjenih', prenosi TV mreža Fox News.

Osude su stigle i iz Europske unije. Catherine Ashton, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije je priopćila da je 'šokirana' tom viješću i zatražila 'kažnjavanje krivaca'.

Francuska je 'najoštrije osudila teroristički atentat' izveden u srijedu protiv izraelskih turista u Bugarskoj, te izrazila "solidarnost" s izraelskim vlastima u borbi protiv terorizma.

'Francuska najoštrije osuđuje teroristički napad protiv skupine izraelskih turista u zračnoj luci Burgas u Bugarskoj', rekao je šef francuske diplomacije Laurent Fabius u priopćenju. Francuska 'izražava punu solidarnost s izraelskim vlastima u borbi protiv mržnje i terorizma', dodaje Fabius.

Carney je rekao da SAD stoji uz izraelski narod i ljude u Bugarskoj. Obamina administracija radi na saznavanju svih činjenica u slučaju, a 'predanost SAD-a sigurnosti Izraela ostaje postojana', kazao je glasnogovornik.