ČEŠĆE NA OPERACIJE

Studija otkriva rasizam u američkom zdravstvu

18.07.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Američki crnci oboljeli od raka grla češće od bijelaca idu na operacije nakon kojih više ne mogu govoriti, umjesto terapije koja bi im sačuvala glas, pokazala je najnovija studija.

Ranija istraživanja otkrila su sličan rasni nesrazmjer kada se radilo o liječenju raka dojke, pri čemu su crnkinjama češće odstranjivane cijele dojke za razliku od bjelkinja kojima je kiruški uklanjano samo zahvaćeno tkivo.

Nejasno je što je dovelo do takvog nesrazmjera. No, voditelj studije Allen Chen, radiolog-onkolog sa Sveučilišta Kalifornija smatra da su razlog tome siromaštvo, slabija edukacija i duboko ukorjenjene predrasude.

'Moguće je da postoji veliko nepovjerenje među afroamerikancima da su sve metode osim operacije eksperimentalne', rekao je Chen. 'Moramo rješiti ili ublažiti taj problem', dodao je Chen ističući kako se terapija raka grla, utemeljena na zračenju i lijekovima, danas smatra standardom.

Njegova studija, objavljena u znanstvenom časopisu Archives of Otolaryngology, analizirala je slučajeve 5.400 pacijenata s rakom grla od 1991. do 2008.

Ustanovio je da je 80 posto bijelaca prošlo terapiju koja im je sačuvala glas, dok je ostatku glasovni aparat kiruški uklonjen što se smatra tradicionalnim pristupom.

Što se crnaca tiče, blažu terapiju imalo je 75 posto oboljelih. Iako se radi o razlici od samo pet posto, taj jaz moramo smanjiti, rekao je Chen.