SUĐENJE ZA GENOCID

Nakon gašenja kamera Mladićevi vojnici uzeli su natrag podijeljeno

18.07.2012 u 13:41

Bionic
Reading

Na današnjem suđenju Ratku Mladiću u Haagu tužiteljstvo je prikazalo snimku od 12. srpnja 1995. na kojoj se vidi Mladić dok govori Muslimanima iz Srebrenice koji su se okupili u bazi nizozemskog bataljuna UN u Potočarima da se ne boje, da će svi biti evakuirani i da im nitko neće ništa učiniti.

'Doći će 30 autobusa i prebacit će vas u Kladanj. Bez panike, propustite malu djecu i žene, nemojte da se neko dijete izgubi. Ne bojte se ništa, nitko vam neće ništa učiniti', čuo se Mladićev glas na snimci.

Ovoj sceni nazočio je i Joseph Kingori, bivši vojni promatrač UN-a u Srebrenici koji je danas svjedočio na Mladićevu suđenju. Rekao je da je Mladić tada 'radio pravu stvar u tom konkretnom trenutku', pokušavajući umiriti ljude i obećavajući im sigurnost.

'Ali, koliko smo mi procijenili, on je samo htio da taj konkretni trenutak prođe i vjerovali smo da, po svemu sudeći, on ne misli ono što govori', rekao je Kingori. Potom je prikazana snimka na kojoj se vide Mladićevi vojnici koji dijele čokolade, kekse i cigare.

'Čim je kamera prestala snimati, neki od njih su otišli i uzeli natrag podijeljene stvari. Nismo mogli shvatiti zašto to čine', posvjedočio je bivši vojni promatrač u Srebrenici.