Svijet LASZLO CSATARY

Uhićen najtraženiji nacistički zločinac

Najtraženiji nacistički zločinac u svijetu, Mađar Laszlo Csatary (97), uhićen je u srijedu u Budimpešti, objavilo je mađarsko državno tužiteljstvo.

Laszlo Csatary bio je šef policije u židovskom getu u slovačkome gradu Košicama, odakle je za vrijeme njemačke nacističke okupacije Čehoslovačke u nacistički logor Auschwitz deportirano 15.700, a neki su ubijeni još u Košicama.

Csatary je, kako je još u nedjelju izvijestio Centar Wiesenthal u Izraelu, pronađen u Budimpešti.

"Mogu potvrditi informaciju prema kojoj je Laszlo Csatary identificiran i pronađen u Budimpešti", rekao je u nedjelju za France presse direktor jeruzalemskog ureda centra Efraim Zuroff. "Fotografi britanskog lista Sun uspjeli su ga fotografirati i snimiti video kamerom zahvaljujući informacijama koje smo im dali u rujnu 2011.", rekao je. Britanski list u nedjelju je na svojim stranicama donio vijest o tomu da je najtraženiji nacistički zločinac u svijetu otkriven i pronađen u glavnome mađarskom gradu.

"Prije deset mjeseci, informator nam je dao obavijesti koje su nam omogućile da uđemo u trag Laszlu Csataryju u Budimpešti. Ta je osoba dobila 25.000 dolara nagrade u skladu s prethodnim dogovorom", rekao je tada Zuroff za AFP te dodao kako je o mjestu na kojemu se nalazi Csatary u rujnu 2011. obaviješteno i tužiteljstvo u Budimpešti.200255,201491,204543,134416
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još