Svijet PORASLE AMBICIJE

Ujedinjeni Arapski Emirati grade prvu nuklearku

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u srijedu su izdale građevinsku dozvolu za gradnju prve nuklearne elektrane koju će graditi konzorcij južnokorejskih tvrtki

UAE je u prosincu 2009. dodijelila ugovor za gradnju nuklearke skupini tvtrki na čelu s Korea Electric Power Corp (KEPCO) kako bi se zadovoljile rastuće potrebe za električnom energijom. Ali tvrtka Emirates Nuclear Energy Corp (ENEC) nije mogla početi s gradnjom na lokaciji Barakah prije nego što je dobila odgovarajuće dozvole.

U ožujku 2011. nuklearna nesreća u japanskoj nuklearki u Fukushimi nagnala je zemlje širom svijeta da ponovo razmotre svoje nuklearne ambicije. Ali regulator u UAE rekao je da će projekt njihove elektrane izbjeći greške napravljene u Japanu.

'Pokušali smo izvući što više pouka iz Fukushime i zatražili smo OD ENEC-a da o tome sačine izvješće, što su oni i učinili', rekao je glavni ravnatelj Savezne uprave za nuklearnu regulaciju William Travers.

Konzorcij će izgraditi četiri reaktora od 1400 megavata od kojih će prvi postati operativan 2017. a ostali do 2020. godine.
200147,182310,179534,170034
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još