KADIMA NAPUSTILA VLADU

Sukob oko služenja vojnog roka ortodoksnih Židova

18.07.2012 u 09:56

Bionic
Reading

Stranka Kadima, glavni politički partner izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u utorak se povukla iz njegove velike koalicije optuživši ga da se predao pred ultraortodoksnim Židovima u sporu oko služenja vojnog roka.

Netanyahu će do daljnjega ostati predsjednik vlade jer još uvijek ima većinu u parlamentu unatoč odluci stranke centra Kadima da se povuče iz vlade kojoj se pridružila prije samo dva mjeseca.

Razilaženje se, međutim, općenito ocjenjuje kao ozbiljan politički udarac Netanyahuu kojega su novine prozvale "kralj Bibi", nakon što je ostvario najveću vladajuću koaliciju u povijesti Izraela i osigurao potporu 94 zastupnika u Knessetu koji ima 120 zastupničkih mjesta.

Odluka Kadime potaknula je među nekim izraelskim komentatorima nagađanja o održavanju prijevremenih izbora no nema znakova da bi se Netanyahu mogao na to odlučiti. Redovni izbori bi se trebali održati krajem 2013. godine.

Kadima, koja je s 28 zastupnika najveća stranka u Knessetu, pridružila se vladi objavivši da joj je cilj okončati desetljećima staru praksu oslobađanja ultraortodoksnih Židova od vojne službe. Tomu su se usprotivile ultraortodoksne skupine koje su dugo podržavale izraelske koalicijske vlade, dovevši Netanyahua u politički neugodan položaj.