BOLEST DILJEM SVIJETA

Svinjska gripa stigala u Kostariku i Norvešku

09.05.2009 u 22:22

Bionic
Reading

Kostarikansko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je u subotu umro 53-godišnjak zaražen virusom svinjske gripe H1N1 a norveška uprava za zdravstvo prijavila je prva dva slučaja oboljenja od svinjske gripe u toj zemlji, javile su agencije

Kostarika je četvrta zemlja koja je prijavila smrt zaraženog virusom svinjske gripe od koje je u svijetu oboljelo 4200 osoba.

Glasnogovornica kostarikanskog ministarstva zdravstva Maria Trejos je agenciji Reuters rekla da je preminuli mušarac bolovao i od dijabetesa i astme te da će se morati čekati rezultate autopsije kako bi se utvrdillo je li uzrok smrti gripa ili komplikacije uzrokovane njegovim drugim bolestima.

Trejos je rekla da je u Kostariki zabilježeno osam potvrđenih slučajeva oboljenja od tog virusa, uključujući preminulog muškarca.

Norveška uprava za zdravstvo je u subotu priopćila da su potvrđena prva dva slučaja oboljenja od svinjske gripe u toj zemlji i navela da se dvoje pacijenata oporavlja od "blagog" oblika te bolesti, javila je agencija Associated Press.

Oba zaražena pacijenta su studenti u dvadesetim godinama života koji su nedavno bili u Meksiku i žive u području Osla. "Oni nisu hospitalizirani i oporavljaju se... Oboje ima blagi oblik bolesti", rekla je uprava u izjavi.