NARUČITELJ JOŠ NEPOZNAT

Bivši policajac optužen za ubojstvo Anne Politkovskaye

16.07.2012 u 18:11

Bionic
Reading

Bivši policajac Dmitrij Pavljučenkov optužen je za suučesništvo u ubojstvu ruske novinarke Anne Politkovskaye i bit će prvi osumnjičenik u tom slučaju koji će izaći pred sud

Tužitelji tvrde da su jasno utvrdili Pavljučenkovu ulogu u jednom od najzlogasnijih zločina u suvremenoj ruskoj povijesti, ubojstvu novinarke Politkovskaye u Moskvi u listopadu 2006. godine, izvijestila je TV postaja Russia today.

Glasnogovornik ruskog istražnog povjerenstva Vladimir Markin je agenciji Interfax rekao da će Pavljučenkovljev slučaj biti upućen na posebni sud jer je osumnjičeni, koji je u vrijeme ubojstva bio viši policijski časnik, pristao na suradnju s istražiteljima.

Po tužiteljima je čečenski poslovni čovjek Lom-Ali Gaitukayev, navodno povezan s kriminalnim krugovima, dobio novac da ubije Politkovskayu od neimenovane osobe 'nezadovoljne' njenim člancima o kršenjima ljudskih prava, zloporabama vlasti i krađi državnog vlasništva. Kako bi izvršio plan Gaitukayev je organizirao zločinačku sukpinu od šest osoba u kojoj je bio i Pavljučenkov.

Uloga Pavljučenkova je bila da utvrdi adresu Politkovskaye i napadaču osigura oružje. Pavljučenkov je također svojim podređenima naredio da prate novinarku ne rekavši im da nije riječ o policijskom poslu.


Politkovskaya, koja je iscrpno pisala o korupciji u Rusiji i bila oštra kritičarka drugog rata u Čečeniji, ustrijeljena je ispred svog stana u središtu Moskve 7. listopada 2006. godine.

Rusram Mahmudov, optužen za samo izvršenje ubojstva, uhićen je u Čečeniji u svibnju 2011. godine. Dodatna proturječja u slučaju izazvali su stručnjaci koji su ispitujući pištolj korišten u ubojstvu otkrili tragove DNK koji pripadaju ženi.

Za sada istražitelji nisu imenovali osobu koja je naručila ubojstvo. Pavljučenkov je ranije optužio jednog od vođa čečenskih pobunjenika Ahmeda Zakajeva koji se nalazi u Velikoj Britaniji i poslovnog čovjeka Borisa Berezovskog. Pristaše Politkovskaye su ranije izjavili da je u ubojstvo upleten čečenski čelnik Ramzan Kadirov, koji odlučno odbacuje te optužbe.