BAN KI-MOON

'Srebrenica će zauvijek progoniti međunarodnu zajednicu'

16.07.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon izjavio je kako će genocid kojega su u nad Bošnjacima u Srebrenici počinile snage bosanskih Srba još dugo progoniti međunarodnu zajednicu zbog njezina neuspjeha da spriječi taj zločin.

"Da budem iskren, posebice Ujedinjeni narodi nisu bili sposobni pomoći tamošnjim ljudima u vrijeme kada im je ta pomoć trebala. To će ostati usađeno u svijesti UN-a i svijesti svijeta zauvijek", kazao je Ki-Moon u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Glavni tajnik UN-a je najavio kako je tragedija iz 1995. i razlog zbog kojega će tijekom predstojeće turneje po regiji i posjetiti Srebrenicu. Istaknuo je i kako su nakon ovog tragičnog iskustva UN odlučni ne dopustiti da se takvo što ponovi.

Glavni tajnik UN-a podsjetio je i kako je uspostava Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bila dokaz volje međunarodne zajednice da za počinjena nedjela odgovaraju svi krivci za ratne zločine i genocid.

"Sve su ovo vrlo važni procesi za međunarodnu zajednicu - da bude jasno i da se pošalje snažna poruka da će svatko tko počini zločin protiv čovječnosti, genocid i ratne zločine biti optužen i proglašen odgovornim i da će biti kažnjen", kazao je glavni tajnik UN-a.

Ki-Moon, kojemu će BiH biti zadnja postaja na njegovoj regonalnoj turneji u narednim danima, izrazio je očekivanje kako će političari u toj zemlji biti u stanju prevazići postojeće razlike i gledati naprijed kako bi postigli članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. "To bi bilo ono što ja očekujem i što međunarodna zajednica očekuje od BiH", kazao je Ki-Moon.

Komentirajući izbor dosadašnjeg srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića za predsjedatelja Opće skupštine UN-a, Ki-Moon je kazao kako je s njim do sada dobro surađivao, a za Jeremićevu izjavu kako Kosovo za njegova mandata može postati članicom UN "samo preko njega mrtvog" je konstatirao kako ju je Jeremić izrekao u svojstvu srbijanskog dužnosnika.

"Što god je on (Jeremić) možda rekao, ono što ja znam i ono u što vjerujem jest da je članstvo u UN moguće prije svega na preporuku Vijeća sigurnosti uz prihvaćanje Opće skupštine. To je uobičajena, normalna procedura primanja bilo koje zemlje u članstvo UN", kazao je Ki-Moon.