ŠTO JE RADIO NA KAVKAZU?

Ruska vojska u borbi s islamistima ubila Kanađanina

16.07.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon prošlotjednog vatrenog obračuna u ruralnom području u istočnom Dagestanu, ruski specijalci su među sedam ubijenih militanata identificirali kanadskog državljanina Williama Plotnikova

Prema zasad dostupnim informacijama, riječ je o 23-godišnjaku porijeklom iz Sibira koji je 2008. godine zadovoljio uvjete za kanadsko državljanstvo te zatim do 2010. studirao na koledžu Seneca u Torontu.

Još prije dobivanja putovnice Plotnikov je bio perspektivni boksač, član torontskog European boxing cluba koji je 2007. godine osvojio srebrnu medalju na juniorskom prvenstvu države Ontario u kategoriji 64-69 kilograma.

Javnosti nije poznato zašto se Plotnikov vratio u Rusiju, ni kako je završio u vrlo opasnom području sjevernog Kavkaza, gdje se vode trenutno najveće borbe između državnih snaga i islamističkih pobunjenika (Plotnikov je imao prijavljen boravak u rodnoj, tisućama kilometara udaljenoj Tjumenjskoj oblasti u Sibiru).

Ruski mediji pišu da je kanadski državljanin bio član lokalne pobunjeničke bande i da je imao nadimak 'Kanađanin'. Njegovo ime ne odaje muslimansko podtrijetlo, ali i prije je bilo slučajeva da na sjevernom Kavkazu ratuju, ili čak vrše terorističke činove islamisti s ruskim prezimenima.

U obračunu je osim sedmorice militanata poginuo i jedan 22-godišnji vojnik, a jedan je ranjen.