KRIJUMČARSKA ARHITEKTURA

Legendarna granica puna je podzemnih narko-tunela

15.07.2012 u 22:02

Bionic
Reading

Podzemlje u doslovnom i prenesenom smislu te riječi buja ispod granice SAD-a i Meksika. Najnovija četiri tunela za narkokrijumčare koja su ovog tjedna pronađena s obje strane granice - bolje rečeno, četiri podzemna hodnika duga preko tristo metara - pokazuju napredak od štakorskih prorova prema sofisticiranim prolazima s rasvjetom, mini-liftovima i ventilacijskim sustavima

Samo u zadnjih pet godina duž napete granice od kalifornijske obale do Karipskog mora otkriveno je više od 70 prolaza koje su prokopali narkokarteli u nastojanju da izbuše zemaljsku granicu između države u kojoj su oni paralelna vlast (Meksiko) i jednog od najvećih i najpotentnijih svjetskih tržišta narkotika (Sjedinjene Američke Države). Od 90-ih naovamo locirano je 156 takvih tunela. Većina njih navodno je otkrivena u trenutku dok još nisu bili dovršeni.

Osobito privlačno tlo za gradnju narkotunela predstavljaju pogranične aglomeracije poput američkog grada San Diega koji je s meksičke strane granice spojen s Tijuanom. Jedan od svježe otkrivenih hodnika imao je ulaz ispod lavaboa u nekom skladištu u Tijuani. Drugi je, pak, napravljen nekoliko stotina kilometara dalje, također u pograničnom gradiću San Luisu (Savezna Država Arizona), s izlazom u lokalnom dućanu. Cijena izgradnje procjenjuje se na cca 1,5 milijuna dolara.

'Kad pogledate gdje se nalazi i kako je napravljen – to prosječan rudar ne bi mogao sklepati. Potrebno je znanje inženjera', riječi su jednog policijskog agenta iz Phoenixa koje prenosi Guardian.

Neki od pronađenih tunela bili su još spektakularniji: jedan je imao mali lift na ulazu. Ako uspiju ostati neprimjećeni, prolazi služe za transport lakih i teških droga, a vjerojatno i ljudi koji inače ne bi dobili dozvolu ulaska u SAD. Lanjska racija u dva prokopa između Tijuane i San Diega rezultirala je zapljenom 52 tone marihuane, što je otprilike količina koja se u Hrvatskoj potroši u četiri godine.

Vlasti pretpostavljaju da gradnja jednog tunela traje 6-12 mjeseci. Riječ je, dakle, o skupoj i riskantnoj investiciji za kriminalce, na koju se vjerojatno odlučuju samo moćni karteli. U slučaju novog 'hi-tec' prorova na granici s Arizonom, policija sumnja na zloglasni kartel Sinaloa iz Culiacana koji američke obavještajne službe smatraju najmoćnijom narkokrijumčarskom hobotnicom u cijelom svijetu.

Narkokrijumčarski tunel u Arizoni