Svijet ŽRTVA FINANCIJSKE KRIZE

Ekonomist iza rešetaka zbog širenja pesimizma

  • Autor: tportal.hr
  • 7.12.2008 19:06:27
  • 7.12.2008 19:06:22

Latvijska kontraobavještajna agencija uhitila je 32-godišnjeg ekonomskog stručnjaka Dmitrijsa Smirnovsa zbog 'prevelikog pesimizma' u prognoziranju ekonomske budućnosti Latvije

Sveučilišni profesor Smirnovs stavio je pod upitnik stabilnost 26 latvijskih banaka i državnu valutu lats, i završio na dvodnevnom ispitivanju. Pušten je, no ostaje pod istragom zbog širenja 'neistinitih informacija' i naređeno mu je da ne napušta zemlju, prenosi Jutarnji list.

'Nisam rekao ništa što se već ne zna', izjavio je Smirnovs, a osim njega priveden je i jedan glazbenik koji se na svom koncertu našalio na račun stabilnosti banaka.

Latvija je već dugo prilično 'nezgodna' u slučajevima financijske stabilnosti, pa su tako 1995, nakon bankrota najveće banke, štediše izgubili 500 milijuna funti, a izvršni direktori završili u zatvoru. Prošle godine nakon glasine o devalvaciji domaće monete krenula je uzbuna i žurba za uvođenjem eura.

Nakon toga uvedene su kazne do šest godina za neodgovorno širenje i poticanje glasina o financijskom sustavu. Nakon što se sada financijski sustav pod težinom globalne krize počeo urušavati, policija je počela nadzirati internet, novine i poruke na mobitelima tražeći ekonomske pesimiste koji šire depresiju u javnosti.

Smirnovs je uhićen jer je izjavio za lokalne novine kako savjetuje da se novac povuče iz banki i promijeni iz domaće valute. Ipak, njegova zabrinutost čini se opravdanom: prošlog je mjeseca Latvija preuzela najveću lokalnu banku Parex kako bi je spasila od bankrota. Zanijekala je teškoće, a sada je u pregovorima s MMF-om.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
© Hrvatski Telekom 2016. Sva prava pridržana.
www.tportal.hr  www.t.ht.hr