PROGON RATNIH ZLOČINA

Crveni križ proglasio sirijski sukob građanskim ratom

15.07.2012 u 09:43

Bionic
Reading

Crveni križ odsad borbe u Siriji smatra unutarnjim oružanim sukobom, što zapravo znači građanskim ratom, a stručnjaci drže da se na taj način utire put za budući eventualni progon za ratne zločine

Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) smatra se zaštitnikom Ženevskih konvencija koje određuju pravila ratovanja i zato stručnjaci drže do ICRC-ove ocjene trenutka kad su neke borbe prerasle u oružani sukob.

Prije je sirijsko nasilje bilo kvalificirano kao lokalizirani građanski rat između vladinih snaga i naoružanih oporbenih skupina s trima žarištima: u Homsu, Hami i Idlibu. No, neprijateljstva su se raširila i na druga područja pa je ICRC, nezavisna humanitarna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, zaključila da sukobi zadovoljavaju kriterij potreban da se proglase unutarnjim oružanim sukobom i da se i zaraćene strane obavijeste o tome i o obvezama koje one po međunarodnom pravu sada imaju.

'U Siriji traje nemeđunarodni oružani sukob. Nisu zahvaćena sva mjesta, ali nije ograničen samo na ona tri područja, proširio se i na nekoliko drugih', rekao je glasnogovornik ICRC-a Hicham Hassan za Reuters.'To ne znači da su sva područja diljem zemlje zahvaćena neprijateljstvima', dodao je.