Svijet ODLUKA PARLAMENTA

Češka vraća crkvama imovinu vrijednu 2,95 milijardi eura

Češki parlament izglasao je u noći s petka na subotu zakon o vraćanju imovine koju je kršćanskim crkvama zaplijenio komunistički režim u bivšoj Čehoslovačkoj između 1948. i 1989. godine, u ukupnoj vrijednosti od 2,95 milijardi eura

Riječ je o planu koji su dogovorile vladajuće stranke desnog centra s predstavnicima 17 vjerskih zajednica predvođenih Katoličkom crkvom. Zakon je podržalo 93 zastupnika od 182 prisutna, s 89 glasova protiv. Da bi stupio na snagu, tekst još treba odobriti gornji dom parlamenta i potpisati predsjednik.

Zakonom se predviđa povrat 56 posto konfiscirane imovine u ukupnoj vrijednosti od 2,95 milijardi eura - uglavnom je riječ o zgradama i zemljištima - te isplata financijske odštete od 2,3 milijarde eura kroz sljedećih 30 godina.

Istodobno tekstom se modificira sadašnji sustav javnih subvencija s postupnim smanjenjem financiranja od pet posto godišnje, do samofinanciranja crkava nakon prijelaznog razdoblja od 17 godina.

Crkve, među kojima Katolička, doživjele su ozbiljne progone od 1948.-1989. godine uključujući konfiskaciju imovine. Nekoliko stotina svećenika strpano je u zatvor.

Povrat crkvene imovine bio je planiran od 'Baršunaste revolucije' 1989. godine, ali dosad nije dobio dovoljnu političku potporu u toj uglavnom ateističkoj zemlji srednje Europe.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još