JAMES FOLEY:

'Nadam se da neće biti problema s ratifikacijom'

13.07.2012 u 18:34

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley u petak je izrazio uvjerenost da će proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom biti pravodobno dovršen u svim zemljama Unije, uključujući i Sloveniju, ističući kako SAD 'snažno očekuje' da Hrvatska 1. srpnja iduće godine postane članica EU-a

'Nadam se da neće biti problema s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji ili bilo gdje u Europi', rekao je američki veleposlanik na odlasku, odgovarajući na pitanja u oproštajnom razgovoru s hrvatskim novinarima u Zagrebu.

SAD je uvijek zauzimao načelni stav prema pristupanju, u NATO ili EU, vjerujući da bilateralna pitanja ne treba koristiti da se ometa članstvo u tim organizacijama, dodao je. Podsjetio je da je prilikom njegova dolaska u RH prije tri godine postojala slovenska blokada hrvatskih pregovora i da je SAD zauzeo jasan stav protiv toga, te je blokada riješena sporazumom o arbitraži.

Američki je diplomat izrazio očekivanje u pravodobno rješenje problema Ljubljanske banke između Slovenije i Hrvatske, rekavši da je SAD ohrabren činjenicom da su se ministri vanjskih poslova dviju zemalja suglasili da odrede financijske stručnjake koji će razmotriti taj problem.

Na pitanje o mogućim problemima ili usporavanju ratifikacije od drugih zemalja članica Unije, poput Velike Britanije i Nizozemske, kazao je kako SAD 'nema nikakvih indikacija od bilo koga od europskih prijatelja da će biti teškoća'.

Napomenuo je da je prvo, travanjsko izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u postupku monitoringa bilo pozitivno, te dodao kako se nada i očekuje da i sljedeće, ono sveobuhvatno koje treba biti objavljeno u listopadu, bude takvo.

Svoj boravak u Hrvatskoj opisao je kao 'vrlo ispunjujuće razdoblje', dodajući da je 'uživao u svakoj minuti', te da je sa svakim danom sve više volio Hrvatsku, čiji prijatelj ostaje i nakon isteka mandata. Izrazio je uvjerenost da će odnosi SAD i RH i dalje biti izvrsni pod njegovim nasljednikom iz, kako je kazao, 'objektivnih razloga'.

'Naše dvije zemlje imaju vrlo blisko partnerstvo, mi smo saveznici iz NATO-a, prijatelji i imamo zajedničke interese. I tako će biti u desetljećima koja slijede, uvjeren sam u to'. Glede mogućeg ukidanja američkih viza za hrvatske građane, Foley je kazao kako je Hrvatska ispunila sve sigurnosne preduvjete za uključenje u taj program, te da se sada samo čeka da stopa odbijenih viza padne ispod praga od tri posto, koji je utvrdio američki Kongres.

Na pitanje utječu li povremena uhićenja istočnoeuropskih kriminalaca s krivotvorenim hrvatskim putovnicama na izglede za ukidanje američkih viza, odgovorio je da 'to nije problem', jer 'kriminal je kriminal i on postoji svugdje, pitanje je kakve su sposobnosti da se borite protiv kriminala'.

Pritom je odao priznanje hrvatskim snagama reda rekavši da je SAD 'jako impresioniran sposobnostima Hrvatske' na tom području.'U moje tri godine surađivali smo na mnogim područjima, no suradnja na području policija i pravosuđa, jačanja pravne države i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala bila je izuzetna', kazao je.

Istaknuo je kako Hrvatska više nema potrebu za pomoći SAD-a na tim područjima. 'Mi smo izašli iz posla pomoći. U Hrvatskoj to više ne radimo'. Najavio je da se u Zagrebu planira otvoriti centar za obuku policajaca, tužitelja i sudaca iz regije, u kojem bi poduku vodili hrvatski i američki stručnjaci.

Foley je u razgovoru s hrvatskim novinarima iznio i ocjene o nedostatnim poboljšanjima poslovne i investicijske klime u Hrvatskoj, nužnosti jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, o potrebi orijentacije hrvatskih oružanih snaga na zaštitu morske granice, o povratu nacionalizirane imovine i odštetama žrtvama iz Drugog svjetskog rata, te o drugim pitanjima.