CECILIA MALMSTRÖM

'Europi su potrebni imigranti'

14.07.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström dala je intervju za Le Monde povodom pregovora s francuskim ministrom unutarnjih poslova Manuelom Vallsom. Naime, nova francuska vlast je, slijedom preuzimanja mandata od Sarkozyja, naslijedila i oštar paket antiimigrantskih mjera, agendu koju je prijašnji predsjednik, u suradnji s odveć agilnim ministrom Guéantom, otvoreno gurao i na europskom planu. Pozicije o novom uspostavljaju kontrole nad nacionalnim granicama tako su dovele do nove serije vijećanja o Schengenskom sporazumu, a Francuska je bila jedna od najglasnijih u traženju nove mjere prema kojoj bi određena zemlja EU-a mogla sama proglasiti 'izvanrednu situaciju' i zatvoriti granice

Nova vlast zasad se nije, unatoč proklamiranim liberalnim stavovima, pokazala sklonom iole konkretnijim reformama na planu imigracije te je novi ministar Valls već nekoliko puta potvrdio potrebu za kontrolom nad nacionalnim granicama. Upravo je to motiv njezinog sastanka s francuskim ministrom. U intervjuu osvrnula se na česte manipulacije u raspravi o imigraciji, o velikom raskoraku između realnih brojki i političkih diskursa te na opći kontekst jačanja ksenofobije u Europi upravo u periodu krize.

Tvrdi da je Europa propustila povijesnu priliku lansirajući raspravu o Schengenu upravo u trenutku tzv. arapskog proljeća: 'U našem bliskom susjedstvu nacije su zbacile diktature, a mi smo tim ljudima poručili da smo u krizi te da se bojimo 'biblijskog vala' imigranata.' Istaknula je da je tek četiri posto ljudi koji su izbjegli iz Libije krenulo prema Europi te da je taj tvrdi stav Europe samo pogoršao odnose sa zemljama sjeverne Afrike.


Cecilia Malmström već je prije izjavila da imigracija za Europu ne predstavlja 'prijetnju', već 'priliku', čak i 'faktor rasta'. U novom intervjuu za francuski dnevni list samo je potvrdila da je imigracija potrebna Europi, ako se uzme u obzir demografski rast u većini zemalja. Naime, prema aktualnim procjenama, u 2030. radno aktivna populacija u Europi smanjit će se za 12 posto, a već sada se, unatoč visokim stopama nezaposlenosti, primjećuju teškoće pri zapošljavanju. Njemačkoj, primjerice, nedostaje inženjera, dok bi u sektoru za zdravstvo do 2020. moglo nedostajati dva milijuna ljudi. A prema izvještaju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, većina imigranata trenutno radije bira destinacije u razvoju, kao što su Brazil, Kanada, Australija, te je posve jasno da se migrantski val u Europi smanjuje.

Smatra da se u Europi mora napraviti jasna distinkcija između imigranata i azilanata te da se ne radi o tome da 'širom otvore vrata', već da se olakša proces legalne imigracije. Naime, integracija novog pučanstva je u većini velikih urbanih sredina bila promašaj te je dovela do getoizacije stanovništva, a odgovornost leži na političarima koji nisu promptno reagirali. A studije potvrđuju upravo suprotno od onoga što političari tvrde. Naime, 'normalno pučanstvo' je bitno otvorenije za temu imigracije od predstavnika vlasti koji se njome uglavnom tendenciozno služe u kampanjama. Zatim, temom se u medijima redovito manipulira, tako da slike brodova s ilegalnim imigrantima redovito nadjačaju realne podatke.