OBRANA DEMOKRACIJE

Ljevica osporava predsjedničke izbore u Meksiku

13.07.2012 u 09:51

Bionic
Reading

Kandidat ljevice Andres Manuel Lopez, na drugom mjestu na predsjedničkim izborima 1. srpnja, potvrdio je u četvrtak da će uložiti žalbu na izbornom sudu jer smatra da su izbori neregularni i najavio za idući tjedan "plan obrane demokracije mirnim putem".

"Podnijet ćemo žalbu zahtijevajući poništavanje izbornog procesa", kazao je Lopez Obrador na konferenciji za tisak održanoj prije kraja zakonskog roka u četvrtak u ponoć.

Institucionalna revolucionarna stranka (PRI) smjesta je optužila kandidata ljevice da se ponaša kao "loš gubitnik".

Službeni rezultati predsjedničkih izbora svrstavaju kandidata ljevice sa 6,62 posto glasova iza kandidata PRI-a Enriquea Pene Nieta, na čelu s 38,21 posto glasova. Lopez Obrador izjavio je da je PRI "kupio pet milijuna glasova".

"Nepravilnost koju predstavlja kupovina i manipuliranje milijunima glasova ne dopušta potvrđivanje rezultata niti izborni postupak u cjelini", izjavio je Lopez Obrador. Žalba ljevice odnosi se na kršenje članka 41 meksičkog Ustava "koji utvrđuje da izbori moraju biti slobodni i autentični".

"Sredinom sljedećeg tjedna objavit ćemo nacionalni plan za obranu demokracije i dostojanstva Meksika", rekao je Lopez bivši gradonačelnik Mexico Cityja od 2000. do 2005.