'VATILEAKS'

Papin sobar i dalje ostaje pod nadzorom

12.07.2012 u 19:52

Bionic
Reading

Papin sobar Paolo Gabriele (46), uhićen u svibnju zbog plasiranja povjerljivih dokumenata u javnost, čime je izazvao jedan od dosad najvećih vatikanskih skandala, ostat će i dalje pod nadzorom vatikanske policije, odnosno sve dok za nekoliko tjedana ne bude završena istraga, izvijestio je u četvrtak službeni Vatikan

Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi novinarima je rekao da se od glavnoga vatikanskog tužitelja očekuje da okonča službenu istragu za nekoliko tjedana te da odluči hoće li Gabrielea osloboditi optužbi ili će morati biti izveden pred sud.

Vatikan, u kojemu ne postoji zatvor, zasad je odlučio Gabrielea zadržati u jednoj od triju takozvanih sigurnih soba u prostorijama vatikanske policije. Njegovi odvjetnici zatražili su da bude prebačen u kućni pritvor.

U skladu s vatikanskim zakonom, optuženi se prije sudskog procesa u pritvoru može držati 50 dana, a to se razdoblje u određenim slučajevima može udvostručiti na maksimalno stotinu dana. Gabriele uživa sva prava zajamčena kaznenim zakonom i procedurama Države grada Vatikana', kazao je Lombardi.

Lombardi je također rekao kako činjenica da Gabriele nije pušten nakon prvih 50 dana ne znači da će automatski ostati u pritvoru i idućih 50. U predstojećih deset dana nastavit će se s Gabrieleovim ispitivanjem kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice. Potencijalno suđenje ne bi se trebalo održati prije rujna, rekao je Lombardi te dodao kako povjerenstvo koje čine trojica kardinala vodi odvojenu istragu te da će svoja saznanja iznijeti izravno Papi u idućih nekoliko dana.

Sigurna soba je veličine 3,5 sa 4 metra, ima manji prozor i odvojenu kupaonicu. U sobi je križ, a Gabrielea svakodnevno puštaju da prisustvuje misi. Talijanski i svjetski mediji još uvijek spekuliraju što je moglo nagnati Gabrielea, sramežljiva i pobožna čovjeka, osobe od najveća Papina povjerenja, da plasiranjem povjerljivih dokumenata u javnost izazove jedan od dosad najvećih vatikanskih skandala te nagađaju je li on izdajnik ili žrtva.