PRIJEDLOG NEONACISTA IZ 'ZLATNE ZORE'

Stručnjake razljutila ideja o banci krvi samo za Grke

12.07.2012 u 19:40

Bionic
Reading

Inicijativa radikalno desne stranke Zlatne zore da Grci daruju krv samo sunarodnjacima razljutila je grčke liječnike i zdravstvene vlasti koje su prijedlog okvalificirale kao nehuman i rasistički

Zlatna zora, koja je na prošlomjesečnim izborima postigla dosad nezabilježene rezultate nakon što je obećala iz Grčke otjerati sve imigrante, polijepila je po Ateni plakate kojima poziva dobrovoljne darivatelje krvi da daruju krv samo za Grke kojima treba pomoć.

'Sve bočice krvi koje prikupimo bit će predane pacijentima koje odaberemo i nikome drugom', objavila je stranka u priopćenju. 'To pravo na odabir ne pripada samo članovima stranke nego svim dobrovoljnim darivateljima krvi'.

Stranka koja tvrdi da nije neonacistička kaže da je pokrenula takvu banku krvi u državnoj bolnici u Ateni, no vladini dužnosnici kažu da je to nezakonito. Uprava bolnice priopćila je kako neće biti diskriminacije te da pravila nalažu da sve rezerve krvi budu na raspolaganju svim pacijentima koji ju trebaju.

Jedan od najvećih liječničkih sindikata priopćio je kako je ideja stranke 'sumanuta, neznanstvena, ilegalna i rasistička'.