HRVATSKI STRUČNJAK NEIMENOVAN

Arhar imenovan slovenskim stručnjakom za Ljubljansku banku

12.07.2012 u 18:02

Bionic
Reading

Slovenska vlada imenovala je u četvrtak Franceta Arhara kao svog financijskog stručnjaka koji će, zajedno s još neimenovanim hrvatskim predstavnikom, dvjema vladama pokušati predložiti rješenje za još neriješeno pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke, potvrdio je u četvrtak, na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice slovenske vlade, njen glasnogovornik Anže Logar

Šetdesetčetverogodišnji Arhar jedan je od najistaknutijih bankarskih stručnjaka u Sloveniji. Nakon uspješne karijere u Ljubljanskoj banci u dva je mandata, do 2001. godine, bio guverner slovenske središnje banke. Nakon toga, kao stručnjak blizak desnom centru 2002. godine kandidirao se i na predsjedničkim izborima, ali bez uspjeha, a nije uspio ni njegov pokušaj da na izborima postane ljubljanski gradonačelnik. Do travnja ove godine bio je direktor slovenske podružnice Unicredit banke, a nedavno je imenovan direktorom poslovnog udruženja slovenskih banaka.

Arhar je jedan od najupućenijih slovenskih stručnjaka u problematiku deviznih štediša Ljubljanske banke s područja nekadašnje SFRJ koje Slovenija drži sukcesijskim pitanjem. Bio je na mjestu guvernera 1994. godine kada je slovenski parlament ustavnim zakonom osnovao Novu Ljubljansku banku (NLB) kako ona ne bi bila opterećena tužbama koje su u to vrijeme hrvatski devizni štediše LB-a ulagali na sudovima.

U razgovoru za mariborski list 'Večer' nakon susreta bivših premijera Jadranke Kosor i Boruta Pahora krajem kolovoza 2010. godine, kad se najavljivalo da će to pitanje načelno biti riješeno u tromjesečnom roku, Arhar je iznio svoju skepsu da će do toga doista doći tako brzo, a nije želio komentirati medijska nagađanja do kojih je tada došlo, a prema kojima bi Hrvatska i Slovenija ipak riješile pitanje hrvatskih štediša LB-a kao bilateralno pitanje, s time da bi svaka preuzela polovicu potraživanja.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić i njen slovenski kolega Karl Erjavec su krajem prošlog tjedna, nakon svog neformalnog susreta u Dubrovniku, nagovijestili mogućnost da dvije vlade angažiraju dvojicu stručnjaka koji bi pomogli u rješavanju spora oko štediša Ljubljanske banke.

Pri tome je hrvatska ministrica Pusić iznijela stajalište da se ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma ne bi smjelo dovoditi u vezu s rješenjem pitanja štediša Ljubljanske banke jer se radi o separatnom pitanju. Erjavec je sa svoje strane u izjavi za Slovensku televiziju u srijedu rekao da vjeruje kako bi financijski eksperti koje imenuju dvije vlade već u rujnu ove godine mogli svoje rješenje tog pitanja dati na stol.

Iz hrvatskih diplomatskih izvora neslužbeno se doznaje da bi hrvatski financijski stručnjak za ovu problematiku trebao biti imenovan idućeg tjedna.