PAŽLJIVO IZBJEGAVANJE

Ime koje zemlje Hillary Clinton ne može izreći?

12.07.2012 u 18:02

Bionic
Reading

SAD s velikom pozornošću prati i cijeni veliki uspjeh koji bilježi Mianmar, ali američka državna tajnica Hillary Clinton još se uvijek ne može prisiliti da koristi ime zemlje u nazočnosti dužnosnika iz nekadašnje Burme

Govoreći na regionalnom forumu u glavnom gradu Kambodže, Clinton je s velikom pažnjom uspjela izbjeći spominjanje imena Mianmara ili Burme tijekom govora u kojem je hvalila reforme provedene u toj zemlji.

Čini se da Clinton nije željela uvrijediti vladu Mianmara i njezine diplomate u Pnom Penu koristeći se imenom koje se službeno rabi u Washingtonu - a to je Burma. Dilema potječe iz 1989., godine kada su tisuće ubijene u gušenju pobune i kada je vojska promijenila ime zemlje iz Burme u Mianmar, ime koje SAD nikada nisu službeno prihvatili jer bi to značilo davanje legitimnosti bivšim generalima i njihovu režimu.

Veliki broj tih generala promijenilo je svoje vojne odore zamijenivši ih s civilnim na izborima održanim 2010. koji su utrle put reformiranom parlamentu koje je prošle godine stupio na dužnosti, i time okončao 49 godine vojne vladavine.

Velika Britanija, bivša kolonijalna sila Mianmara, također koristi ime Burma. Dvije riječi - Mianmar i Burma - ustvari znače jedno te isto. Burmah, kako se ime pisalo u 19. stoljeću, lokalna je varijanta riječi Mianmar. Nazivi 'Burma' i 'Mianmar' potječu iz istoga korijena, riječ je o oznakama za većinski narod u zemlji, koji se još naziva 'Bamar' Dva naziva nastala su zbog drukčijeg izgovora u različitim narječjima u zemlji. Naziv 'Burma', koji su rabili Englezi, preuzet je i nakon stjecanja neovisnosti, kad je zemlja podijeljena u sedam saveznih država i sedam pokrajina i nazvana 'Unija Burma'.

Naziv 'Burma' potječe od britanskih kolonijalnih vlasti, pod čijom je upravom zemlja bila od 1886. do stjecanja neovisnosti 1948., s prekidom od tri godine japanske okupacije u Drugom svjetskom ratu. Do 1937. Burma je bila pokrajina u sklopu Britanske Indije, nakon čega je postala autonomna kolonija.

Vojna hunta, koja je na vlasti u zemlji od 1962., promijenila je 1989. naziv zemlje u 'Pye Tawngsu Myanma Naingnan', dok se na engleskom jeziku zemlja predstavlja kao 'Union of Myanmar'. Na službenim internetskim stranicama hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova tu se državu naziva 'Unija Mjanmar'.