IRONIJOM NA SATIRU

Titanic želi spor oko Pape riješiti u duhu kršćanstva

11.07.2012 u 22:24

Bionic
Reading

Njemački satirički list koji je razljutio Vatikan naslovnicom na kojoj ismijava papu Benedikta u srijedu je objavio da se nada razriješiti spor 'u duhu kršćanske pomirbe'

Naslovnica srpanjskog izdanja lista Titanic prikazuje Papu sa žutom mrljom na halji u predjelu ispod trbuha uz naslov 'Aleluja u Vatikanu - Nađeno gdje curi', što je referenca na skandal koji je izbio zbog curenja informacija iz Vatikana, a koji je doveo do uhićenja Papinog sobara pod sumnjom za krađu povjerljivih dokumenata.

Na zadnjoj strani lista Papa je prikazan sa stražnje strane sa smeđom mrljom, uz riječi 'Nađeno još jedno mjesto curenja'. Na zahtjev Vatikana, njemački je sud u utorak zabranio Titanicu objavu Papinih slika na internetu i daljnju distribuciju tiskanog izdanja, iako su deseci tisuća primjeraka već bili u prodaji.

Titanic je na svojim internetskim stranicama objavio pismo kardinala Angela Becciua, koji u Papino ime od njemačkih odvjetnika traži poduzimanje potrebnih koraka kako bi zaustavili objavu slika koje, kaže se u pismu, 'krše osobna prava pape Benedikta'.

Glavni urednik Titanica Leo Fischer agenciji Reuters rekao je da je bio u kontaktu s Papinim odvjetnicima i da se nada prijateljskom rješenju.'Željeli bismo riješiti ovaj problem u duhu kršćanske pomirbe... Taj problem možemo riješiti džentlmenski uz kavu', rekao je Fischer u srijedu.

'Ako se to ne dogodi, a čekamo odgovor od Pape, žalit ćemo se kako bismo ukinuli sudsku zabranu', dodao je. Njemačko novinarsko društvo kritiziralo je odluku suda kao 'pretjeranu' i ocijenilo da bi i Papa trebao prihvatiti satiru.

To, međutim, nije i gledište Katoličke crkve. 'Titanic je prešao svaku mjeru pristojnosti, što je potvrdila i sudska odluka', rekao je Matthias Kopp, glasnogovornik njemačke biskupske konferencije.

U prvoj reakciji na odluku suda, Titanic je objavio i sliku Pape kako maše s dvije boce Fante od naranče, što bi ukazivalo na to da su mrlje na halji nastale dok je slavio to što se otkrilo odakle 'curi' iz Vatikana. Titanic može biti kažnjen s do 250.000 eura ako ne ispoštuje zabranu i nastavi objavljivati sporne slike Pape.