REDING UPOZORILA

Politička kriza u Rumunjskoj - velika opasnost

11.07.2012 u 20:12

Bionic
Reading

Politička kriza u Rumunjskoj predstavlja veliku opasnost i mogla bi dovesti u pitanje napredavanje te zemlje prema punoj integraciji u Europsku uniju, upozorila je u srijedu europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding

Reding je izrazila duboku zabrinutost u pogledu tog pitanja još 3. srpnja, a ponovila je isto na konferenciji za novinare održanoj uoči sastanka predsjednika Komisije Josea Manuela Barrosa i rumunjskog premijera Victora Ponte koji se sastaju u četvrtak.

'Osobno vidim veliku opasnost u posljednjim događajima u Rumunjskoj koji bi mogli dovesti u pitanje napredak postignut tijekom posljednjih nekoliko godina', rekla je povjerenica, koja bi se tijekom poslijepodneva trebala sastati s rumunjskim ministrom pravosuđa.

Reding je kazala kako ne isključuje mogućnost da Europska komisija već nekoliko godina nadzire funcioniranje pravne države u Rumunjskoj, a rezultati bi se mogli odraziti na proces integracije te zemlje u Schengen.

Parlamentarna većina suspendirala je u petak predsjednika države Traiana Basescua, nakon tjedna u kojemu se zahuktala politička kriza između predsjednika i koalicije lijevog centra, koja je na vlasti od svibnja, a predsjednikov opoziv mora se potvrditi na referendumu 29. srpnja.

Ustavni sud Rumunjske odlučio je u utorak da će referendum o smjeni predsjednika biti valjan jedino ako broj onih koji izađu na referendum bude veći od 50 posto, što predstavlja neočekivanu zapreku planu većine lijevog centra da smijeni dosadašnjeg predsjednika Traiana Basescua. Vlada lijevog centra Victora Ponte usvojila je po hitnom postupku prošli tjedan odluku prema kojoj predsjednik može biti smijenjen ako za to glasa većina onih koji izađu na referendum.