ŠVERC ORUŽJA

Karadžić bi s Billom Clintonom razgovarao o Hrvatskoj

11.07.2012 u 18:01

Bionic
Reading

Bivši predsjednik bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojemu se pred Haaškim sudom sudi za genocid i druge ratne zločine u BiH, zatražio je izdavanje subpoene bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu kako bi ga prisilio da podijeli s njegovom obranom svoja saznanja o navodnim pošiljkama oružja za bosanske muslimane preko Hrvatske

Prema dokumentu koji je u srijedu objavio Haaški sud, Karadžić od sudskog vijeća traži izdavanje subpoene jer su pokušaji njegove obrane da osigura dobrovoljnu suradnju bivšeg američkog predsjednika propali.

O pitanju navodnog krijumčarenja oružja za

muslimane u vrijeme UN-ova embarga na oružje 1994.-95. Karadžićeva obrana već je uz pomoć subpoena razgovarala s bivšim šefom HIS-a Miroslavom Tuđmanom i bivšim pomoćnikom ministra obrane Vladimirom Zagorcem u Zagrebu, no Karadžić se u podnesku požalio da su dvojica bivših hrvatskih dužnosnika zanijekala da imaju ikakva saznanja o pošiljkama oružja za bosanske muslimane, dok je bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith odbio razgovor s predstavnicima njegove obrane. Karadžić je naveo i kako nije ni na druge načine uspio dokazati da je oružje išlo preko Hrvatske iako je takve dokumente tražio od Hrvatske, BiH, Irana, Turske i SAD-a.

U podnesku Karadžić navodi da se 28. travnja 1995. tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zanimao preko Galbraitha rade li hrvatske vlasti na olakšavanju provoza oružja iz Irana u BiH, te je isti dan tijekom leta iz Washingtona za Kaliforniju na pogreb bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona predsjednik Clinton odlučio da se Tuđmanu kaže kako Galbraith ne raspolaže 'nikakvim instrukcijama' po tom pitanju, a što je značilo, dodaje Karadžić, da se SAD ne protivi pošiljkama oružja. Ta je poruka prenesena dan kasnije, dodaje se u podnesku.

Nakon toga, tvrdi Karadžić, 'ogromna količina oružja' putovala je iz Irana i drugih zemalja preko Hrvatske u ruke bosanskih muslimana. U podnesku se navodi i da je 16. kolovoza 1995. predsjednik Clniton u regiju poslao izaslanstvo predvođeno visokim američkim dužnosnikom Richardom Holbrookeom s inicijativom za okončanje rata. Američki dužnosnici izvijestili su čelnike regije da će SAD, ako mirovni pregovori propadnu i UN se povuče iz BiH, biti pripravna vojno pomoći Federaciji BiH oružjem, obukom i potporom, kao i NATO zračnim udarima tijekom devet mjeseci dok vojne snage Federacije ne ojačaju. Kao dokaz tome Karadžić je priložio transkript razgovora američkog izaslanstva s hrvatskim predsjednikom Tuđmanom na Pantovčaku toga dana.

Upravo tu američku ponudu Karadžić je proglasio povodom da muslimani insceniraju srpski napad na sarajevsku tržnicu Markale za što je Karadžić optužen i tako, po njegovim tvrdnjama, isprovociraju zračne udare NATO-a na Srbe.