Svijet NOVAČENJE NEVINIH

Stotine tisuća djece vojnika u svijetu

Više od 11.000 djece vojnika oslobođeno je prošle godine ali stotine tisuća drugih ostaje na milost oružanih skupina poput one Thomasa Lubange, ocjenjuje UN

Osuda bivšeg šefa kongoanske milicije u utorak na Međunarodnom kaznenom sudu na 14 godina zatvora zbog novačenja djece 'povijesna' je odluka, izjavila je posebna predstavnica UN-a za djecu u oružanim sukobima Radhika Coomaraswamy.

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu osudio je u utorak bivšeg vođu pobunjenika Demokratske Republike Kongo Thomasa Lubangu na 14 godina zatvora zbog korištenja djece vojnika u građanskom ratu 2002. i 2003. godine.

Utvrđeno je da je novačenje i korištenje djece kao vojnika zločin i 'nitko više ne može reći da ne zna za to', objašnjava Coomaraswamy koja odlazi s položaja krajem srpnja nakon šestogodišnjeg mandata.

Cilj UN-a je osigurati da do 2015. nijedno dijete ne bude uključeno u vojsku.

Brojna djeca koja su primorana boriti se još su u rukama skupina poput afganistanskih talibana, kongoanskih ustanika iz Bosca Ntagande, islamističkih šebab ustanika u Somaliji, islamista Ansar Dine u Maliju te terorističkih organizacija ili privatnih vojski.

Djeca vojnici u DR Kongu
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još