TUŽNA OBLJETNICA

Tisuće ljudi stižu u Srebrenicu

11.07.2012 u 11:51

Bionic
Reading

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici, najveći zločin u Europi poslije Drugog svjetskog rata, koji su počinile vojska i policija RS-a, danas će biti Dan žalosti u Federaciji BiH, dok cijela Europa ovaj dan obilježava kao Dan sjećanja na genocid, u skladu s odlukom Europskog parlamenta, piše Dnevni Avaz

Među žrtvama koje će biti danas pokopane najmlađa su petorica dječaka. Nijaz (Nusret) Hasanović, Suad (Suljo) Klempić, Emir (Ahmet) Mandžić, Adem (Fadil) Mekanić, Ahmed (Mesud) Pašić i Hajro (Rašid) Smajlović imali su samo 15 godina kada su ubijeni. Svaka deveta žrtva je mlada osoba, a svaki dvadeset i peti ubijeni muškarac stariji je od 65 godina.

Kako je najavljeno, na komemorativnom skupu neće biti obraćanja domaćih i međunarodnih službenika kao prethodnih godina, javlja Dnevni Avaz

Veliki broj službenika i gostiju danas će prisustvovati dženazi u Potočarima, među njima članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, a dolazak je najavio i predsjedajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Dolazak su najavile i mnoge državne i parlamentarne delegacije europskih zemalja i njihovih diplomatskih predstavništava u BiH, premijer Hrvatske Zoran Milanović, šef Delegacije Europske unije u BiH Peter Sorensen, jordanski princ Hasan bin Talal te židovski rabin Arthur Schneier.

Ovogodišnju komemoraciju dodatno su emotivno užarili 'Petrovdanski dani', manifestacija koju organiziraju srebrenički Srbi. Upravo na obilježavanje 17. obljetnice genocida nad Bošnjacima, organizira se koncert u srebreničkoj crkvi. Ta se manifestacija organizira po 16. put, kao komemorativna i kulturno-sportska, u sjećanje na 69 Srba iz mjesta u okolici Srebrenice ubijenih 1992. i 1993. godine, Tako će se ove godine istodobno s komemoracijom žrtvama genocida nad Bošnjacima odvijati i malonogometni turnir u sklopu 'Petrovdanskih dana'. Tu manifestaciju sufinancira iz proračuna Srebrenica, a kako je izjavio v. d. načelnika Srebrenice Ćamil Duraković, vlasti su odobrile novac za manifestaciju, a plan i program manifestacije dobile su tek uoči njena početka.