'BEZ TERITORIJALNIH PRETENZIJA'

Iz Nikolićevog ureda 'peglaju' izjavu o Kosovskoj Mitrovici

10.07.2012 u 21:19

Bionic
Reading

Nakon što je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u utorak izjavio kako smatra da on nikada neće biti predsjednik u Prištini, ali da ni predsjednik Kosova nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici, ured srbijanskog predsjednika priopćio je da se time ne prejudicira rješenje otvorenih pitanja niti se pretendira na teritorijalne podjele

U priopćenju vezanom uz njegovu današnju izjavu se navodi da se na taj način 'ne prejudicira bilo kakva izmjena statusa južne srpske pokrajine niti rješenje otvorenih pitanja, ali se isto tako ne negiraju činjenice da u ovom trenutku Srbija ne obavlja državne funkcije na tom području'. Istodobno se tom izjavom ne pretendira na bilo kakve podjele, teritorijalne, ili stranačke, stoji u priopćenju.

Dodaje se da oko pitanja Kosova srbijanski predsjednik traži konsenzus svih relevantnih političkih snaga u Srbiji s obzirom na to da se radi o najvažnijem državnom pitanju čije rješavanje zahtijeva detaljno i bitno sagledavanje svih problema, kako u budućnosti više ne bi dolazilo do različitih tumačenja dogovora i bilo kakvih nedoumica.

Iz tog razloga se očekuje hitno formiranje srbijanske vlade kako bi što prije bio određen tim koji bi nastavio dijalog u najboljem mogućem interesu Srbije, a prije svega Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, ističe se u priopćenju.

Srbijanski predsjednik u utorak je izjavio kako smatra da on nikada neće biti predsjednik u Prištini, ali da ni predsjednik Kosova nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici te da će Srbija i Kosovo morati 'poštovati realnost' i pregovarati. Također je istaknuo kako od pregovora i razgovora između dvije strane neće biti rezultata ukoliko one budu ostale 'kilometrima udaljene' jedna od druge ustvrdivši kako je potrebno sjesti za stol kao i poštivati realnost.

'Ja mislim da ja više nikada neću biti predsjednik u Prištini, ali i predsjednik privremenih institucija na Kosovu i Metohiji neće nikada biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici', rekao je Nikolić dodavši da je u Srbiji potrebno postići konsenzus u vezi s Kosovom što, kako je objasnio, znači zauzimanje zajedničkog stajališta o pitanju do koje mjere kosovske institucije mogu obavljati vlast i koje su granice iza kojih država može stati.