NAKON 15 DANA

Norveška vlada prekinula štrajk u naftnoj industriji

10.07.2012 u 07:52

Bionic
Reading

Norveška vlada intervenirala je u sporu radnika i naftne industrije i prekinula štrajk koji je prijetio potpunim zaustavljanjem proizvodnje nafte i plina, objavilo je ministarstvo rada

Odluka je donijeta u ponedjeljak nekoliko minuta prije ponoći, kada je isticao krajnji rok koji su čelnici naftne industrije suočeni s, kako tvrde, nemogućim zahtjevima radnika u vezi mirovina, postavili za potpunu obustavu proizvodnje nafte i plina i time prisilili vladu na intervenciju.

'Morala sam donijeti ovakvu odluku kako bi zaštitila norveške vitalne interese. Nije to bila laka odluka, ali bila je nužna', rekla je ministrica rada Hanne Bjurstroem nakon kasnog sastanka u ponedjeljak s predstavnicima sindikata naftne industrije i poslodavaca.

Leif Sande, čelnik najvećeg sindikata radnika u naftnoj industriji sa sedam tisuća članova, rekao je da će se radnici vratiti na posao odmah. 'To je vrlo tužno. Štrajk je gotov', kazao je novinarima.

Državna naftna kompanija Statoil također je priopćila da će odmah pokrenuti svu svoju proizvodnju.

Tri najveća sindikata bila su u štrajku 15 dana. Pregovori s poslodavcima nisu donijeli rezultata, a glavna je prepreka bio zahtjev radnika na naftnim platformama da ostvare pravo na punu mirovinu u 62. godini života. Štrajk nije dobro primljen u norveškoj javnosti jer su tamošnji naftni radnici najbolje plaćeni na svijetu, u prosjeku zarađuju 90 tisuća kuna na mjesec, a uz to radnici na platformama zbog teških uvjeta rade samo 16 tjedana na godinu.

Zbog štrajka su narasle cijene nafte u svijetu, a Norveška proizvodnja nafte bila je smanjena za 13, a plina za četiri posto. Norveška je peti najveći izvoznik nafte u svijetu. Vlada ima izvanredne ovlasti prekinuti štrajk ako je ugrožena državna sigurnost ili njezini vitalni interesi.