UBOJICA IZ TOULOUSEA

Francuska televizija TF1objavila Merahove audiosnimke

09.07.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Merah je policiji rekao da se ne boji smrti i kako 'voli smrt jednako kao što drugi vole život', a priznao je i povezanost s Al-Qa'idom u Pakistanu

Francuska policija pokrenula je istragu kojom pokušava otkriti kako je francuska televizijska postaja TF1 došla u posjed snimki razgovora ubojice Mohameda Meraha i policije tijekom opsade njegova stana u Toulouseu. Podsjetimo, Merah je u ožujku ubio trojicu francuskih vojnika sjevernoafričkog podrijetla te troje djece i rabina ispred židovske škole. Nakon 32-satne opsade tijekom koje ga je policija pokušavala zaplašiti eksplozijama i nagovoriti ga na predaju Merah je u posljednjem okršaju sa specijalcima skočio kroz prozor te je ubijen hicem glavu.

Razgovori između Meraha i policije objavljeni su jučer, javlja BBC, a francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls osudio je objavljivanje audiosnimki pregovora tvrdeći da TF1 nimalo ne poštuje obitelji žrtava.


Francusku javnost objavljivanje snimki začudilo je zato što je medijska kuća Al Jazeera imala puno bolji videomaterijal od objavljenih audiosnimki, odnosno sam Merah poslao je Al Jazeeri snimke ubojstava pa je ta medijska kuća odlučila ne objaviti ovakav ekskluzivni materijal ne želeći uznemiravati obitelji žrtava i dodajući kako nisu željni senzacionalizma.

Odvjetnici obitelji Merahovih žrtava sudskim će putem tražiti zabranu ostalog audiomaterijala, a TF1 navodno ima sveukupno oko četiri i pol sata snimki razgovora tijekom kojih Merah tvrdi da se ne boji smrti i kako 'voli smrt jednako kao što drugi vole život'. Na snimkama se također čuje kako priznaje povezanost s Al-Qa'idom u Pakistanu, a urednici TF1 smatraju da ničime nisu prekršili pravila novinarske etike te kako su samo emitirali dijelove razgovora koji cijelom slučaju daju potpuno novu dimenziju.