ISTRAŽIVANJE

Kokain se miješa s lijekom protiv parazita za životinje

09.07.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Dileri često miješaju svoje proizvode s drugim supstancama kako bi povećali zaradu. U istraživanju koje je sedam godina provodila brazilska policija, u zaplijenjenoj drogi pronađene su relativno benigne supstance poput kofeina, ali i neke prilično opake stvari

Nakon sedam godina pažljivog laboratorijskog praćenja Brazilska federalna policija je otkrila 'DNA' nekoliko ilegalnih droga koje kolaju tržištem. Droga koju bi policija zaplijenila u racijama podvrgavala se mikroskopskoj analizi kako bi se utvrdili svi sastojci od kojih je načinjena supstanca koje se prodaje ovisnicima i kako bi stručnjaci mogli utvrditi čistoću kokaina, cracka i drugih droga koje se prodaju na crnom tržištu.

Kokain, naprimjer, dileri miješaju s antipireticima, kofeinom, ali i insekticidima i lijekovima protiv crijevnih parazita. Ove supstance mogu negativno utjecati na zdravlje jer se miješanju s drogom koja je sama po sebi pogubna za zdravlje. Projekt nazvan Pequi (skraćeno od kemijski profil na portugalskom) je započet 2005. godine, ali nije u potpunosti zaživio do 2009. godine, kada je policija počela slati uzorke za svaku zapljenu veću od pet kilograma.

Fenacetin, zabranjeni antipiretik i anestetik, pronađen je u 35 posto kokainskih uzoraka, a u 11 posto slučajeva pronađen je levamisol, lijek protiv crijevnih parazita za životinje. Brazilska policija sada proširuje istraživanje na zapljene marihuane, ecstasyja i drugih droga, piše Folha di S.Paulo. U nekim slučajevima u uzorcima kokaina pronađeno je više od jednog dodatka. Smisao miješanja čiste droge s dodacima je povećanje profita dilera jer tako dobiju veću količinu.