NEMIRNA AFRIKA

Siloviti sukobi čadskih pobunjenika i vladinih snaga

08.05.2009 u 12:42

Bionic
Reading

U istočnome dijelu Chada, blizu grada Abechea, u petak su izbili siloviti sukobi između čadskih snaga Saveza pokreta otpora i pripadnika vladinih snaga, stoji u priopćenju objavljenom iz Librevillea.

Sukobi su, po riječima glasnogovornika Saveza pokreta otpora počeli rano jutros, a posljedica je "veći broj mrtvih i ranjenih" te mnoga uništena vojna vozila. Vojska je izvijestila kako je u jučerašnjim sukobima na objema stranama poginulo 146 osoba.

Obje sukobljene strane u izvješćima u petak tvrde kako su odnijele pobjedu u današnjim okršajima blizu grada Ama Dama. Grad je smješten oko 100 km sjeverno od područja Goz Beida odakle su prošli tjedan na odlazak iz izbjegličkih kampova bili prisiljeni humanitarni radnici. U istočnom Chadu utočište su našli mnogi sudanski izbjeglice, izbjeglice iz središnje Afrike i mnogi prognani stanovnici Chada, kojima su ondje do sada pomoć pružale brojne humanitarne organizacije.

Pobunjeničke snage izvijestile su da im je cilj ući u glavni grad N'Djamenu. Vlasti u Chadu optužuju Sudan da je poslao oružane snage preko granice samo dva dana nakon što su predstavnici dviju zemalja potpisali sporazum o izmirenju u Kataru. Sudan i Chad međusobno se optužuju za podupiranje pobunjenika.

SAD je u četvrtak osudio upad čadskih pobunjenika preko sudanske granice u istočni dio Chada, koji su doveli do sukoba s vladinim snagama u regiji u kojoj su smješteni brojni izbjeglice. "Podupiremo sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Čada", stoji u priopćenju glasnogovornika State Departmenta Roberta Wooda

"Istodobno pozivamo sudansku vladu da razoruža i demobilizira sve čadske pobunjenika na svojem teritoriju te da se pobrine da se oni što prije vrate u Čad", stoji u priopćenju. Wood je podsjetio kako posebni američki izaslanik za Sudan Scott Gration nalazi u Kartumu te da je spreman odmah početi surađivati s objema stranama kako bi se što prije prekinuli sukobi te da bi se objema zemljama pomoglo u normalizaciji odnosa.