Svijet NAPAD NA DEMOKRACIJU

Rumunjska na udaru kritike zbog smjene predsjednika

Vijeće Europe zatražilo je od ustavnopravnih stručnjaka da razmotre odluku rumunjskih parlamentarnih zastupnika koji su u petak glasovali za smjenu predsjednika Traiana Basescua, nakon što su Njemačka i SAD kritizirale ovaj potez vladajuće rumunjske koalicije lijevog centra, jer smatraju da se je na taj način ugrožena vladavina prava.

'Iznimno sam zabrinut zbog nedavnog razvoja događaja u Rumunjskoj, osobito zbog onoga što su poduzeli vlada i parlament, kada je riječ o ključnim demokratskim institucijama', rekao je glavni tajnik Vijeća Thorbjorn Jagland. 'Zatražio sam mišljenje Povjerenstva za demokraciju kroz pravo Vijeća Europe, čiji je član i Rumunjska, o tomu jesu li ovi potezi u skladu s demokratskim načelima i vladavinom prava', rekao je.

Rumunjski parlament u petak je glasovao za smjenu predsjednika Traiana Basescua. Od 432 zastupnika u parlamentu 256 ih je glasovalo za njegovu smjenu. Smjena će biti konačna ako se potvrdi na referrendumu 29. srpnja. Predsjedničku dužnost privremeno obnaša predsjednik Senata Crin Antonescu, predsjednik Socijalno-liberalne demokracije (USL) koji je na vlast došao početkom svibnja. Oni optužuju Basescua da je prekršio ustav na način što si je, među ostalim, prisvojio premijerske ovlasti i što je 'uveo mjere štednje koje su uzrokovale osiromašenje stanovništva'.203053,201459,200533,201178Basescu odbacuje te optužbe i upozorava na pokušaj USL-a da 'nadzire sve poluge države i pravosuđa'. Usto je upozorio da su ugroženi 'stabilnost i ugled zemlje'. Predsjednik je uoči glasovanja kazao da mu je savjest mirna jer je izvršavao dužnost prema zemlji i narodu. Ustavni sud je u svom savjetodavnom mišljenju ocijenio da je predsjednik zlorabio svoje ovlasti kada je, među ostalim, 'htio umanjiti ulogu i ovlasti predsjednika vlade'.

Basescu sada mora učiniti sve kako bi dobio potporu Rumunja prije referenduma o njegovoj smjeni koji se održava koncem srpnja. Rumunjske nevladine organizacije upozorile su da se u zemlji događa 'napad na demokratske institucije' bez presedana od pada komunističke diktature 1989. Odgovarajući na 'legitimnu zabrinutost' svojih europskih i međunarodnih partnera, Victor Ponta je u petak poručio da će Rumunjska 'ostati stabilna zemlja u kojoj se poštuje pravna država'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još