WHO UPOZORAVA

Od nepoznate bolesti u Kambodži umrlo 61 dijete

06.07.2012 u 21:50

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i vlasti u Kambodži istražuju nepoznatu bolest odgovornu za smrt najmanje 61 djeteta. Sva djeca preminula su samo 24 sata nakon prvog simptoma i to uslijed teških neuroloških i respiratornih komplikacija.

CNN piše da bolest pogađa isključivo djecu mlađu od sedam godina te da ih je većina umrla početkom ovog tjedna. Poslije prvog simptoma, odnosno povišene temperature, djeca su dobila upalu mozga nakon koje je uslijedilo potpuno zatajenje dišnih organa. Dok liječnici pokušavaju odgonetnuti što je dovelo do misteriozne bolesti i kako se ona širi, WHO je objavio upozorenje koje se posebno odnosi na susjedne zemlje.

'Pretpostavljamo da je uzrok bolesti intoksikacija drogom ili enterovirus, no može biti i kombinacija to dvoje', smatra liječnik Beat Richner koji je u dječjoj bolnici Katha Bopha u Phnom Penhu pregledavao oboljele mališane netom prije smrti.

Richner ističe kako je broj oboljele djece nizak te da ih je većina porijekom s juga zemlje kao i da se zaraza nije širila na bolničkim odjelima.