MILANOVIĆ NA CROATIA SUMMITU

'Hrvatska uvijek plaćala skupu cijenu za ostvarivanje ciljeva'

06.07.2012 u 20:53

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović u petak je u Dubrovniku pozvao zemlje Europske unije, one koje to još nisu učinile, da ratificiraju Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, podsjetivši na dug i trnovit put koji je Zagreb prešao tijekom pristupnih pregovora.

'Pozivam preostale zemlje Europske unije da ratificiraju naš pristupni ugovor kako bi Hrvatska na vrijeme postala članica EU-a', kazao je premijer Zoran Milanović otvarajući sedmi Croatia summit koji se ove godine bavi temom izgradnje države i motivirajuće snage izglednog članstva u EU-u kao motivatora i generatora društvenih i političkih reformi.

Osvrnuo se na put Hrvatske prema eurointegracijama i ocijenio da je bio 'dug i zahtjevan'. 'Hrvatska je podnijela veća odricanja od bilo koje druge zemlje u prethodnim valovima proširenja', dodao je Milanović i ustvrdio da je 'Hrvatska uvijek plaćala skupu cijenu za ostvarivanje svojih ciljeva'.

Smatra, međutim, da Hrvatska zbog tog svog iskustva može pomoći ostalim zemljama u tranziciji u izgradnji institucija i razvoju demokracije, bez obzira da li aspiriraju na članstvo u EU.

U svom je govoru također ocijenio da je proširenje najvažnija politika EU-a i poručio da će se Hrvatska snažno zauzimati za nastavak politike proširenja na temelju individualnih postignuća svake zemlje u provođenju neophodnih reformi. Hrvatska će, kako je kazao, pomoći svima u procesu prilagodbe europskim standardima.

'Činit ćemo to kao prijatelji i partneri, a ne mentori', rekao je šef hrvatske vlade. Istaknuo je da Hrvatska zbog bilateralnih sporova neće kočiti približavanje svojih susjeda euroatlantskim integracijamaPredsjednik države Ivo Josipović u svom je govoru također pozvao na nastavak proširenja EU-a. 'Pozivam na nastavak, bez odlaganja, procesa proširenja i pozdravljam odluku o otvaranju pristupnih pregovora za Crnu Goru', rekao je Josipović.

Govoreći o hrvatskim pristupnim pregovorima kazao je da su se odvijali i završili tijekom krize, izazova i problema u EU. 'Ali, napravili smo najviše kad je bilo najteže, i mi i EU', izjavio je predsjednik. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izrazio je veliku radost što se skup odvija u 'ovom veličanstvenom gradu koji još uvijek pamti vrijeme nedavnog ratnog sukoba'.

'Ali danas imamo priliku gledati u budućnost, u snažnu i ujedinjenu Europu', kazao je Rasmussen. Izgledi za članstvom u NATO-u, 'sidru slobode i sigurnosti', kazao je Rasmussen, poticaj su reformama za vladavinu prava i razvoj demokratskih društava. 'Hrvatska predstavlja snažan primjer za zemlje u regiji', kazao je prvi čovjek NATO-a. Osvrnuvši se stanje u regiji, za Makedoniju je ponovio da mora riješiti spor s Grčkom oko imena, Crnoj Gori je poručio da se mora uhvatiti u koštac s organiziranim kriminalom, a Srbiju je pozvao na pojačanu suradnju sa susjedima, EU-om i NATO-om, posebice istaknuvši nužnost dijaloga Beograda i Prištine.

Croatia summit se nastavlja u subotu s tri panela - europska perspektiva kao pokretačka sila društvenih i političkih promjena, izgradnja države u postkonfliktnim društvima te partnerstvo i izgradnja institucija u južnom Sredozemlju. Godišnja međunarodna konferencija za jugoistočnu Europu - Croatia Summit - koja redovno okuplja šefove vlada zemalja iz regije, Europske unije i SAD-a, u Dubrovniku se održava od 2006. godine. Prošlogodišnjim summitom dominirale su teme dovršetka tranzicije u zemljama jugoistočne Europe.