OTVOREN CROATIA SUMMIT

'Iskustvo Hrvatske može pomoći u izgradnji demokracije'

06.07.2012 u 20:43

Bionic
Reading

Sedmi po redu "Croatia Summit 2102 – Izgradnja države i EU iskustvo" otvoren je u petak u Dubrovniku u nazočnosti premijera Zorana Milanovića, predsjednika države Ive Josipovića i šefice diplomacije Vesne Pusić te premijera, ministara vanjskih poslova i drugih dužnosnika iz europskih zemalja, posebice iz regije, te SAD-a, NATO-a i južnog Mediterana.

"Nova hrvatska vlada sa zadovoljstvom nastavlja s ovom već tradicionalnom konferencijom o ključnim temama iz međunarodnih odnosa…. ove godine odlučili smo teme od političkog, društvenog i gospodarskog značaja za regiju jugoistočne Europe proširiti i na južno Sredozemlje", kazao je premijer Zoran Milanović u uvodnom govoru.

Ocijenio je da iskustvo Hrvatske u približavanju EU može ostalim zemljama, a posebice postkonfliktnim društvima, pomoći u izgradnji i razvoju demokracije bez obzira na aspiracije za članstvom u Uniji. Također je kazao da će Hrvatska snažno zauzimati za nastavak proširenja EU-a na temelju individualnih postignuća i poručio da će Zagreb onim zemljama koje težu članstvu biti "prijatelj i partner, a ne mentor".

Uz hrvatski državni vrh, na summitu između ostalih sudjeluju i albanski premijer Sali Berisha, kosovski premijer Hashim Thaci, mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Donald Tusk, bugarski premijer Bojko Borisov, crnogorski premijer Igor Lukšić, rumunjski premijer Victor Ponta, slovački premijer Robert Fico te glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, pomoćnik američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove Philip Gordon, europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i glavni tajnik Unije za Mediteran Fathallah Sijilmassi

State Department je uoči summita priopćio da će se u Dubrovniku pomoćnik državne tajnice Hillary Clinton "sastati s visokim dužnosnicima hrvatske vlade kako bi ukazao na blisko partnerstvo i prijateljstvo koje njeguju SAD i Hrvatska".

Svi hrvatski susjedi, osim Srbije, uputili su svoje predstavnike na summit. Sloveniju predstavlja ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, BiH ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, a iz Austrije je stigao zamjenik kancelara i ministar za europske i međunarodne poslove Michael Spindelegger

S gotovo tradicionalnim sudionicima Croatia Summita, o izgradnji države i snazi preobrazbe društva koju sa sobom nose izgledi za članstvo u EU po prvi puta će raspravljati i ministri vanjskih poslova Egipta, Libije, Tunisa, Maroka i Alžira, zemalja južnog Mediterana i sjevera Afrike zahvaćenih 'arapskim proljećem'.

Najavljujući summit nakon povratka iz Istanbula gdje je sudjelovala na konferenciji Prijatelja Sirije, Vesna Pusić je kazala da na temelju iskustava što ih je Hrvatska stekla u pregovorima s Europskom unijom, zemlje susjedstva, poput Srbije i BiH, kao i spomenute arapske zemlje mogu ponešto naučiti o izgradnji demokratskih institucija.

Nakon današnjeg otvaranja konferencije, za subotu su predviđena tri panela - europska perspektiva kao pokretačka sila društvenih i političkih promjena, izgradnja države u postkonfliktnim društvima te partnerstvo i izgradnja institucija u južnom Mediteranu.

Godišnja međunarodna konferencija za jugoistočnu Europu - Croatia Summit - koja redovno okuplja šefove vlada zemalja iz regije, Europske unije i SAD-a, u Dubrovniku se održava od 2006. godine. Prošlogodišnjim summitom dominirale su teme dovršetka tranzicije u zemljama jugoistočne Europe.