THACI POZIVA NA SURADNJU

Srbija bojkotirala Croatia summit

Bionic
Reading

'Dolazim u Dubrovnik nakon sastanka u Beču, na kojemu je međunarodna upravljačka skupina odlučila okončati nadzor nad Kosovom. Ponosan sam što mogu reći da smo položili uspješan ispit za svoju političku i institucionalnu zrelost', zadovoljno je izjavio kosovski premijer Hashim Thaci na sedmom po redu Croatia Summitu koji je u tijeku u Dubrovniku

Thaci je govorio na otvorenju skupa na kojemu su se okupile vođe brojnih zemalja, a nakon bilateralnih sastanaka s europskim kolegama koji su prethodili samom službenom otvorenju. Kosovski premijer u prilično je blagom kontekstu spominjao Srbiju koja s Kosovom već dugo 'njeguje' zategnute odnose rekavši da je regionalna suradnja sa susjednim zemljama, osobito sa Srbijom, temeljni preduvjet za mir, kao i za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije koji utječu na stabilnost krhkih zemalja u regiji.

'Treba odustati od politike nepovjerenja jer danas nam je cilj otvoriti granice, a da na tu otvorenost ne gledamo kao štetu za naš politički integritet', zaključio je Thaci. Delegacija Srbije i opet je bojkotirala dolazak na ovogodišnji Summit, kojemu je tema 'Izgradnja države i EU iskustva'.