RASMUSSEN KOD MILANOVIĆA

'Hrvatska NATO-u daje svježu energiju i ideje'

06.07.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Uloga Hrvatske važna je ne samo za Afganistan, nego i za područje jugoistočne Europe, kazao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nakon današnjeg sastanka s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima

'Hrvatska je mlada članica NATO-a i daje mu svježu energiju i ideje, a dala je već i velik doprinos u misiji u Afganistanu, zbog čega su joj NATO i afganistanski narod vrlo zahvalni', istaknuo je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i dodao da Hrvatska ima središnju ulogu u uvježbavanju afganistanske vojne policije koja predstavlja važan dio sustava svake vojske.

'Hrvatska je vodeća zemlja za vojno-policijsku školu u Kabulu, a ta uloga Hrvatske važna je ne samo za Afganistan, nego i za područje jugoistočne Europe. U toj školi sudjeluju članice NATO-a Hrvatska i Slovenija, zajedno sa zemljama članicama Jadranske povelje - BiH, Crnom Gorom i Makedonijom - koje žele postati članicama NATO-a. Te zemlje pod hrvatskim vodstvom grade stabilnost u Afganistanu i jačaju međusobnu suradnju, a time pridonose sigurnosti ne samo u Aziji, nego i u Europi', pohvalio je Rasmussen Hrvatsku.

Pozvao je političke vođe zemalja u regiji da se ugledaju u primjer Hrvatske, ponovivši da 'ona predstavlja primjer za regiju jer članstvo u NATO-u i skorašnji ulazak u Europsku uniju pokazuju da donosi rezultate ulaganje mnogo truda i ako se ima hrabrosti za donošenje teških odluka. Predanost reformama i pomirenju koristit će građanima regije i cijeloj euroatlantskoj obitelji'.

Upitan za komentar jučerašnjeg prelaska talibanima nekoliko desetaka afganistanskih policajaca koje su uvježbavale snage NATO-a i kako se to reflektira na cjelokupnu situaciju u Afganistanu, Rasmussen je kazao da je 'NATO na dobrom putu' i da je 'prepuštanje odgovornosti za sigurnost Afganistana na njihove vojne i policijske snage dobro planiran, organiziran i koordiniran proces koji traje već godinu dana'.

'Cilj je stvoriti ukupno oko 350 tisuća pripadnika vojnih i policijskih snaga koje će se brinuti za sigurnost Afganistana, a uskoro će 75 posto tamošnjega stanovništva živjeti u područjima za čiju su sigurnost nadležne lokalne snage', kazao je glavni tajnik NATO-a.

Premda je uvjeren da će sukladno planu afganistanske snage preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje do kraja 2014. i da dobro rade svoj posao, u što se uvjerio prilikom nedavnoga posjeta, kazao je da 'ima primjera gdje talibani pokušavaju narušiti povjerenje u lokalne snage sigurnosti i to tako da se infiltriraju preoblačenjem u odore afganistanske vojske i policije pa onda pucaju na međunarodne snage'.

'Bila mi je osobita čast ugostiti glavnog tajnika NATO-a, gospodina Rasmussena, čast kao predsjedniku Vlade i kao diplomatu koji je svoj posao prije više od 10 godina jako vezao uz tu međunarodnu organizaciju, sudjelovao u stvaranju okvira za ulazak Hrvatske u NATO i za funkcioniranje cijelog sustava', kazao je premijer Zoran Milanović.

Upitan za povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana, Milanović je upozorio da je 'politika NATO-a 'svi zajedno unutra, svi zajedno van', a Hrvatska je preuzela obvezu financiranja obuke afganistanskih snaga nakon što ode iz Afganistana'. Iznijeta je ocjena da će to financijski stajati manje nego da u toj zemlji ima vlastite vojnike, a Rasmussen je zadovoljno primijetio da se Hrvatska već prilagodila NATO-ovoj strategiji prepuštanja odgovornosti Afganistancima.

Milanović i Rasmussen


Razgovaralo se i o konceptu pametne obrane NATO-a koja se svodi na multinacionalnu suradnju i međusobnu pomoć zemalja članica da bi djelotvornije bila iskorištena sredstva kojima raspolažu, a Rasmussen je upozorio i da će 'ubuduće biti sve teže pojedinim zemljama članicama da same kupuju skupu vojnu opremu'. Milanović je kao primjer uzeo problem kupnje novih borbenih zrakoplova, kazavši da će se Hrvatska na to jako teško odlučiti s obzirom da za to nema novca.

'Određenu razinu sposobnosti vjerojatno ćemo zadržati obnovom i modernizacijom postojećih zrakoplova, jer to je najjeftinija mogućnost koja daje kakav-takav rezultat, a s obzirom na dužinu obale i izazove koji čekaju Hrvatsku kad uđe u EU, pogotovo vezano uz ilegalne imigracije, bit će donesena odluka o nabavi helikoptera i plovila kao učinkovitijih sredstava za zaštitu hrvatskog prostora', kazao je Milanović.