OTKAZ U ZADNJI ČAS

Ipak ništa od prvog Gay Pridea u Rusiji

06.07.2012 u 12:14

Bionic
Reading

Povijesnog prvog legaliziranog Gay Pridea u Rusiji ipak neće biti. Gradske vlasti Sankt Peterburga objavile su da je otkazan prethodno dogovoren skup, 'između ostalog' zbog 'ogromnog broja' građana koji su kontaktirali s gradskom upravom tražeći od nje da uskrati pravo na javno okupljanje LGBT zajednicama

Manifestacija s posjećenošću do tisuću ljudi imala je dozvolu održati se u subotu u Poljustrovskom parku na sjeveroistoku Sankt Peterburga, od 11.30 do 14.30 sati.

Dosad je u Rusiji provedeno nekoliko manjih akcija seksualnih manjina koje nisu bile usuglašene s vlastima i koje su uglavnom redovito završavale nasiljem nad aktivistima. Grad Sankt Peterburg često se naziva 'najeuropskijim' gradom Rusije, no on je i jedna od federalnih jedinica u kojima je izglasana zabrana propagande homoseksualnosti među maloljetnicima. Zbog te zabrane u Rusiji su već uhićivani i kažnjavani gay aktivisti – primjerice u Arhanglesku.

Upravo su gay prideovi jedna od akcija koje se željelo osujetiti spomenutom restrikcijom. No gay aktivisti su ove godine dobili dozvolu za skup. Još nije poznato hoće li se gradske vlasti u službenom obrazloženju promjene svoje odluke pozvati na spomenutu zabranu.