SARKOZY UOČI ODLASKA U KANADU

'Znam da dolaze po mene, ali ništa neće naći'

05.07.2012 u 07:19

Bionic
Reading

Policija je pretraživala urede bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, njegov dom u 16. arondismanu koji pripada supruzi Carli Bruni te odvjetnički ured u kojem ima vlasnički udio u sklopu istrage o nelegalnom financiranju predsjedničke kampanje 2007. U njima, po svemu sudeći, a kako je i Sarkozy pretpostavljao, nije pronađeno ništa što bi ga povezalo s 'aferom Bettencourt', tj. optužbama za sukob interesa

Po svoj logici, jučerašnja udarna vijest iz Francuske trebala je biti ona o novim mjerama Ayraultove vlade za državni proračun 2012. i 2013. Novi paket zakona, nazvan 'proračunski kolektiv' predstavljen je parlamentu kako zbog novog sastava Senata i Nacionalne skupštine u kojima socijalisti imaju apsolutnu većinu tako i zbog proračunskih manjkova. Glavna strategija nove vlade bi se, prema riječima premijera, zasad dala opisati kao 'socijalno osjetljiva'. Tako će novi porezi u prvom zamahu zahvatiti velike industrije i imućni sloj, dok bi se srednja klasa nastojala lišiti novih davanja. Konkretno, povećanjem poreza na financijske transakcije i uvođenje novih u energetskom sektoru, na bogatstvo (nazvan 'porez solidarnosti') i na isplatu dividendi dioničarima, proračun bi se u 2012. dodatno 'napunio' za 7,2 milijarde eura, a sljedeće godine za 13,3 milijardi. No čak i s tim mjerama, prognoze za rast BDP-a smanjene su na 0,3 posto za tekuću godinu, a na 1,2 za iduću.

No tu je stratešku odluku i jedan od prvih važnijih poteza nove vlade posve nadglasao jedan drugi slučaj. Naime, jučer je policija pretraživala urede bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, njegov dom u 16. arondismanu koji pripada supruzi Carli Bruni te odvjetnički ured u kojem bivši predsjednik ima vlasnički udio u sklopu istrage o nelegalnom financiranju predsjedničke kampanje 2007. Iako vijest naizgled ima sve atribute za prvorazrednu medijsku senzaciju, prvi rezultati pretrage ne daju ni približno dovoljno zahvalnog materijala. Kako je danas objavio AFP, ništa nije zaplijenjeno tijekom triju pretraga koje su se mogle odobriti tek nakon što je 15. lipnja Sarkozyju i službeno istekao predsjednički imunitet. Inače, 'afera Bettencourt', u kojoj se sumnjiči niz visoko pozicioniranih članova Sarkozyjeve stranke UMP za ilegalne donacije od većinskih dioničara L'Oréala, obitelji Bettencourt, traje već neko vrijeme, obilato zaokuplja francusku javnost, a zahvatila je već jedanaest osoba među kojima je i bivši ministar rada, Eric Woerth, koji je zbog optužbi o sukobu interesa bio prinuđen dati ostavku. Već od samog početka istrage, Sarkozyjevo ime redovito se spominje.

Konkretno, istražitelje sada zanimaju dvije oveće sume, svaka od 400.000 eura, koje su podignute s računa drugog najvećeg bogatstva Francuske tijekom 2007. te jesu li iskorištene za ilegalno financiranje kampanje. Prema francuskom zakonu, tijekom kampanje najveća donacija fizičke osobe može iznositi 4.600 eura. Cilj istrage jest provjeriti podudarnost između službenog Sarkozyevog rasporeda i svjedočenja svjedoka, mahom osoblja Bettencourtovih, koji tvrde kako je predsjednik bio redoviti gost u rezidenciji Bettencourtovih u pariškom predgrađu Neuilly-sur-Seine. Njegov odvjetnik Thierry Herzog i danas potvrđuje tek jednu, 'kurtoaznu' posjetu domu Bettencourtovih tijekom protekle predsjedničke kampanje i tvrdi kako je 'fizički nemoguće' da su se ti susreti uistinu i desili. U nedostatku provjerenih informacija, dnevnik Le Parisien donio je Sarkozyjevu navodnu izjavu, prije no što je krenuo na odmor u Kanadu u ponedjeljak, u kojoj je poručio prijateljima da zna 'da dolaze po njega i da neće ništa naći', a izvori Libérationa navode da je samo pitanje vremena kada će ga sudac Jean-Michel Gentil pozvati na svjedočenje. Aktualni ministar unutarnjih poslova Manuel Valls zadovoljio se tek poslovičnom izjavom o neovisnosti rada institucija suda, no nije propustio dometnuti da Francuska sada prolazi kroz 'moralnu krizu' nakon Sarkozyjeva petogodišnjeg mandata.