OSTAVKA HEINZA FROMMA

Zbog neonacista pao šef njemačke tajne službe!

03.07.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Šef njemačke tajne službe BND Heinz Fromm podnio je ostavku zbog serije propusta njegove agencije u istraživanju djelovanja neonacista, naročito neonacističke terorističke ćelije koja je ubila devet emigranata i jednu policajku te deset godina izbjegavala uhićenje

Ubojstva većinom turskih emigranata započela su u Njemačkoj 2000. godine, otprilike u isto vrijeme kada je na čelo njemačke tajne službe došao Heinz Fromm. Tijekom njegova 12-godišnjeg mandata neonacistička teroristička ćelija ubila je deset ljudi, a da tajna služba – kojoj je suzbijanje neonacizma jedna od najvažnijih zadaća – uopće nije posumnjala kako su te smrti nekako povezane.

Među žrtvama neonacističkih terorista našla se i mlada policajka, što tajnim agentima također nije bio dovoljan poticaj da seriju ubojstava istraže dublje i međusobno povežu. Neonacisti su postavili i bombe u čijim je eksplozijama povrijeđeno 20 ljudi, a opljačkali su i više banaka.

Interna je istraga, nakon što se prošle godine sve otkrilo u javnosti, pokazala da je tajna služba pod Frommovim mandatom odgovorna za seriju profesionalnih propusta, što je uostalom omogućilo i seriju stravičnih ubojstava. Zato nitko nije bio pretjerano iznenađen što je 63-godišnji Heinz Fromm u ponedjeljak podnio ostavku, koju je ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich ekspresno prihvatio.

Frommu nije bilo spasa nakon što se u istrazi utvrdilo da je njegova agencija uništila neke dokumente koji su se odnosili na neonacistički terorizam, vjerojatno kako bi zataškala vlastite propuste i indolenciju. Heinz Fromm je to priznao i njemačkim medijima izjavivši kako je 'došlo do ozbiljnog gubitka povjerenja i štete reputaciji naše službe' pa zbog toga podnosi ostavku.

Njemačka vlada je pak obećala javnosti kako će reformirati rad tajne službe, naročito kada je riječ o dijeljenju informacija između centralnog ureda i lokalnih podružnica, koje se u internoj istrazi pokazalo itekako manjkavim.