KALIFORNIJA U PLAMENU

Pred požarom evakuirano 12.000 ljudi

08.05.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Šumski požar u Santa Barbari na jugu Kalifornije, u četvrtak poslijepodne proširio se na 1100 hektara u brdovitom zaleđu grada, uništio 75 kuća i na evakuaciju prisilio više od 12.000 stanovnika, objavila je lokalna vatrogasna služba, a prenosi dnevni list The Los Angeles Times u online izdanju

Mike Carr, zapovjednik vatrogasne službe ministarstva šumarstva Kalifornije, rekao je da je u Santa Barbari opožareno 1100 hektara i da je samo 10 posto požara stavljeno pod nadzor.

S vatrenom stihijom nošenom vjetrom, koja ugrožava više od 3000 kuća, bori se oko 1400 vatrogasaca kojima pomažu protupožarni helikopteri i zrakoplovi. U borbi s vatrenom stihijom ozlijeđeno je najmanje osam vatrogasaca.

Vatrogasci su se u srijedu nadali da će im slabljenje vjetra omogućiti da požar stave pod nadzor, no vjetar je kasnije pojačao na 100 km na sat, a uz temperature od 39 stupnjeva Celzijevih i nisku vlagu, požar se nekontrolirano širi, rekao je Derek Johnson, glasnogovornik vatrogasne službe okruga Santa Barbare.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarrzeneger u četvrtak je proglasio izvanredno stanje u okrugu Santa Barbari.

Prije šest mjeseci, šumski požar uništio je oko 200 kuća na području Santa Barbare, smještenih u šumovitom priobalju, 150 km sjeverozapadno od Los Angelesa.