UPOZORENJE S DALEKOG ISTOKA

Opstanak sibirskog tigra ugrožen sumnjivim drvnim biznisom

01.07.2012 u 12:58

Bionic
Reading

Kada ga ne ubijaju direktno, uništavaju mu okoliš poput termita. Nova prijetnja za populaciju ugroženog sibirskog tigra, najveće mačke na svijetu, posljednjih godina postala je ilegalna i 'polulegalna' siječa šume u prirodnim rezervatima na ruskome Dalekom istoku

Ruski ogranak WWF-a (Svjetski fond za divljinu) optužuje privatnu drvnu kompaniju Lesexport da svojim djelovanjem smanjuje stanište sibirskog ili amurskog tigra, čija se populacija procjenjuje na 300-400 jedinki koje još obitavaju u divljini. Naporima ruskih vlasti i ekoloških organizacija u posljednjih desetak godina zaustavljeno je njegovo izumiranje, ali nova saznanja koje iznosi WWF upozoravaju da se negativni trend opet pojavio.

'Suština problema je u tome što ruske vlasti istovremeno pokušavaju sačuvati i populaciju tigra i drvnu industiju', piše dnevnik Kommersant. Ugrožene šume trebale bi biti zaštićene prema programu koji je 2010. godine inicirao najmoćniji čovjek ruske politike, predsjednik Vladimir Putin. U Primorskom kraju, uz granicu s Kinom, trebao je biti formiran novi rezervat površine oko 304.000 hektara

No Lesexport je odlučio graditi tvornicu parketa u sklopu drvne investicijske strategije za inače ekonomski posrnuli Primorski kraj. Pritom kompanija polaže pravo na šume koje su ekolozi uspjeli zaštiti i čak traži odštetu zbog gubitaka koje su joj nanijele aktivnosti zelenih. Odbijaju kao kompenzaciju uzeti neke geografski udaljene resurse zbog troškova, ali i lošije kvalitete drva. Najkvalitetniji preostali resursi nalaze se u - rezervatu. 

Drvni biznis u Primorskom kraju već je, naime, dobrano devastirao okoliš zbog dugogodišnje korupcije, neodgovornosti i sječe na crno. Ocjenjuje se da je u toj regiji nestalo oko 70 posto šuma hrastova i jasena. 

U sporu čije se rješenje zasad ne nazire, Lesexport je odlučio potražiti pomoć premijera Dmirtija Medvedjeva, između ostalog i pričama o tome kako je nezaposlenost u Primorskom kraju ionako velika te da će u slučaju da zadrže pravo na dijelove zaštićenih šuma, zaposliti 250 ljudi. No Kommersant otkriva da je u Federalnoj migracijskoj službi zabilježeno da je Lesexport predao papire za uvoz 225 imigrantskih radnika iz Kine.

Sibirski tigar