Svijet UPOZORENJE S DALEKOG ISTOKA

Opstanak sibirskog tigra ugrožen sumnjivim drvnim biznisom

Kada ga ne ubijaju direktno, uništavaju mu okoliš poput termita. Nova prijetnja za populaciju ugroženog sibirskog tigra, najveće mačke na svijetu, posljednjih godina postala je ilegalna i 'polulegalna' siječa šume u prirodnim rezervatima na ruskome Dalekom istoku

Ruski ogranak WWF-a (Svjetski fond za divljinu) optužuje privatnu drvnu kompaniju Lesexport da svojim djelovanjem smanjuje stanište sibirskog ili amurskog tigra, čija se populacija procjenjuje na 300-400 jedinki koje još obitavaju u divljini. Naporima ruskih vlasti i ekoloških organizacija u posljednjih desetak godina zaustavljeno je njegovo izumiranje, ali nova saznanja koje iznosi WWF upozoravaju da se negativni trend opet pojavio.

'Suština problema je u tome što ruske vlasti istovremeno pokušavaju sačuvati i populaciju tigra i drvnu industiju', piše dnevnik Kommersant. Ugrožene šume trebale bi biti zaštićene prema programu koji je 2010. godine inicirao najmoćniji čovjek ruske politike, predsjednik Vladimir Putin. U Primorskom kraju, uz granicu s Kinom, trebao je biti formiran novi rezervat površine oko 304.000 hektara

No Lesexport je odlučio graditi tvornicu parketa u sklopu drvne investicijske strategije za inače ekonomski posrnuli Primorski kraj. Pritom kompanija polaže pravo na šume koje su ekolozi uspjeli zaštiti i čak traži odštetu zbog gubitaka koje su joj nanijele aktivnosti zelenih. Odbijaju kao kompenzaciju uzeti neke geografski udaljene resurse zbog troškova, ali i lošije kvalitete drva. Najkvalitetniji preostali resursi nalaze se u - rezervatu. 

Drvni biznis u Primorskom kraju već je, naime, dobrano devastirao okoliš zbog dugogodišnje korupcije, neodgovornosti i sječe na crno. Ocjenjuje se da je u toj regiji nestalo oko 70 posto šuma hrastova i jasena. 

U sporu čije se rješenje zasad ne nazire, Lesexport je odlučio potražiti pomoć premijera Dmirtija Medvedjeva, između ostalog i pričama o tome kako je nezaposlenost u Primorskom kraju ionako velika te da će u slučaju da zadrže pravo na dijelove zaštićenih šuma, zaposliti 250 ljudi. No Kommersant otkriva da je u Federalnoj migracijskoj službi zabilježeno da je Lesexport predao papire za uvoz 225 imigrantskih radnika iz Kine.

Sibirski tigar
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još