Svijet GRAĐANI SE PROTIVE

U Japanu se otvara prvi nuklearni reaktor nakon tragedije

Japanska kompanija Kansai Electic Power priprema se u nedjelju staviti u pogon reaktor 3 nuklearne elektrane Ohi na zapadu zemlje, čime će se okončati razdoblje bez atomske energije uvedeno u Japanu nakon tragedije nuklearne elektrane u Fukushimi

Unatoč vrlo podijeljenom javnom mišljenju, Kansai Electric Power dobio je 16. lipnja dopuštenje lokalnih vlasti i premijera da stavi u pogon reaktore 3 i 4 u Ohiju. Tvrtka je odmah počela s pripremama.

Vlasti su zaključile da se reaktori mogu staviti u pogon s punom sigurnošću, s obzirom na testove izdržljivosti, bez obzira na upozorenja seizmologa i na činjenicu da će radovi na jačanju obrane od potresa i tsunamija biti gotovi tek za tri godine.

Radi se na aktiviranju prvog reaktora nakon nesreće u Fukushimi 11. ožujka 2011. do koje je došlo nakon razornog potresa i tsunamija. Nakon toga, svih 50 nuklearnih reaktora u Japanu zaustavljeno je i zasad su samo oni u Ohiju dobili dopuštenje za rad.

Protiv ponovnog korištenja nuklearne energije na peticiju je potpise stavilo 7,5 milijuna ljudi, a posljednja dva petka deseci tisuća ljudi demonstrirali su protiv nuklearnih centrala ispred rezidencije japanskog premijera u Tokiju.

Tri dana stotine demonstranata također prosvjeduju kod sjedišta centrale Ohi, pokušavajući spriječiti njezino puštanje u rad.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još