Svijet OSTALI DRŽAVA I DOMAĆI FONDOVI

KBC odustao od dokapitalizacije NLB-a

Slovenski ministar financija Janez Šušteršič potvrdio je u petak u razgovoru za Slovensku televiziju da je belgijska bankarsko-osiguravateljska skupina KBC odustala od dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) koja je bila dogovorena na skupštini dioničara u četvrtak, pa će sva sredstva za dokapitalizaciju od 381 milijun eura osigurati država i domaći fondovi

'Stabilnost NLB-a je osigurana i nema razloga za brigu', rekao je ministar financija, dodavši da će umjesto KBC-a taj dio za dokapitalizaciju najveće slovenske banke početkom idućeg tjedna osigurati dva državna fonda, KAD i SOS, koji za tu svrhu imaju osigurana sredstva.

Sredstva neće biti iz slovenskog državnog proračuna i neće doći do dodatnog zaduživanja Slovenije, istaknuo je Šušteršič.

KBC je u četvrtak najavljivao da će u dokapitalizaciji NLB-a sudjelovati sa 61 milijun eura svježih sredstava, dok bi ostatak sredstava bio osiguran kreditom koji bi banka dobila od države preko njenih depozita u slovenskim bankama.

201445,156539,175245,172493
KBC je trenutno 25-postotni suvlasnik NLB-a, a nakon predviđene dokapitalizacije od strane Slovenije njegov će se vlasnički udio u banci smanjiti.

Šušteršič je izrazio žaljenje zbog takvog poteza upravnog odbora KBC-a, te dodao kako smatra da je bio preuranjen jer je, po njegovim informacijama, i Europska komisija bila sklona dopustiti KBC-u investiciju u NLB.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još