DOBRO RASPOLOŽEN

Assange se neće odazvati pozivu policije

29.06.2012 u 22:15

Bionic
Reading

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange, koji se nalazi u zgradi ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, nije se odazvao pozivu britanske policije da se u petak javi u postaju Belgravia u 11,30 sati, što je trebao biti uvod u njegovo izručenje Švedskoj, objavio je Assangeov glasnogovornik

U skladu sa savjetom svojih odvjetnika, Assange će i dalje 'ostati u zgradi veleposlanstva pod zaštitom ekvadorske vlade' očekujući odluku službenog Quita o zahtjevu za političkim azilom, rekao je novinarima glasnogovornik.

Assangeovo javljanje u policijsku postaju Belgravia, smještenu u blizini ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, trebao je biti prvi korak u procesu njegova izručenja Švedskoj gdje mu se želi suditi zbog navodnog silovanja i seksualnog napastovanja.

Australčevo nejavljanje u londonsku policijsku postaju 'ne treba smatrati nedostatkom poštovanja', istaknuo je glasnogovornik, podsjetivši kako u skladu s 'međunarodnim i nacionalnim pravom, zahtjevi za azilom imaju prednost nad zahtjevima za izručenjem'. Glasnogovornik je nešto ranije razgovarao s Assangeom te je novinarima kazao kako je on dobro raspoložen.