BUDUĆNOST ŠKVEROVA

Vladin plan privatizacije 3. maja čeka zeleno svjetlo EK

29.06.2012 u 17:49

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u petak u Bruxellesu kako je veoma važno da Europska komisija podrži plan hrvatske vlade za privatizaciju riječkog brodogradilišta 3. maj

Milanović nije potvrdio medijske navode da je Europska komisija dala zeleno svjetlo za taj plan.

'To radi Ministarstvo gospodarstva. Danas su održane konzultacije na razini zamjenika ministara i direktora. Model je manje više poznat, moramo ga još dotjerati o Hrvatskoj, ali je jako važno da Europska komisija dade zeleno svjetlo. Nakon više od 20 godina, neću reći nereda, ali nepoduzimanja mjera u sektoru brodogradnje, sada nas čeka posao da to riješimo u pola godine i tu će možda biti grešaka, ali nemamo izbora, moramo dalje i sačuvati brodogradnju kolikogod je to moguće', rekao je Milanović nakon završetka summita u Bruxellesu zamoljen da komentira pisanje medija da je Europska komisija dala zeleno svjetlo za privatizaciju 3. maja.

Prema planu hrvatske vlade, najprije bi se privatiziralo pulsko brodogradilište Uljanik, u prvoj fazi kroz radničko dioničarstvo, zatim bi fondovi gospodarske suradnje dokapitalizirali to brodogradilište, koje bi onda zajedno s brodarskom tvrtkom Uljanik plovidba kupilo riječko brodogradilište 3. maj.


U Europskoj komisiji nisu htjeli komentirati informacije da je taj plan dobio njihovo zeleno svjetlo.

'Nemamo za sada ništa reći o tom procesu osim ponoviti koliko je važno da se dovrši proces restrukturiranja', rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea

Do ulaska u Europsku uniju, 1. srpnja sljedeće godine, Hrvatska mora obaviti restrukturiranje brodogradilišta u poteškoćama kroz njihovu privatizaciju.