Svijet BASKIJSKI GERILCI

U Londonu uhićen 'povijesni' član ETA-e

Britanska policija uhitila je u petak u Londonu dvojicu gerilaca baskijske organizacije ETA-e od kojih je jedan 'povijesni' član tražen zbog sudjelovanja u više od dvadeset umorstava, objavilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova

Uhićen je Antonio Troitino Arranz (55), bivši član madridske ćelije i počinitelj nekih od najsmrtonosnijih napada ETA-e, optužen za više od dvadeset umorstava. S njime je u londonskoj četvrti Hounslow uhićen i dugi član ETA-e, 39-godišnji Ignacio Lerin Sanchez.

Antonio Troitino 'bio je povezan sa sadašnjim vodstvom ETA-e', navodi španjolski MUP i dodaje da je od 80-ih godina Troitino sudjelovao u brojnim napadima, među kojima je atentat automobilom bombom na autobus žandarmerije 14. srpnja 1986. U tom napadu u Madridu 12 je policajaca ubijeno, a 51 osoba je ranjena.

Troitino je osuđen na 2.200 godina zatvora, ali je oslobođen u travnju 2011. zbog pogreške u proceduri te je pobjegao.

Vrlo oslabljena brojnim uhićenjima, napose u Španjolskoj i Francuskoj, ETA je najavila 20. listopada 2011., da odustaje od nasilja. U četiri desetljeća oružane borbe za neovisnost pokrajine Baskije ETA je ubila nekoliko sudaca i više od 800 osoba.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još